Које марке аутомобила се највише краду

ГС
Foto: Илустрација

Отварање аутомобила даљинским путем све је учесталији тип крађе, упозоравају стручњаци, а чини се да ће ова година бити најгора до сада статистички гледано.

Како је објавила британска осигуравајућа компанија ЛВ Генерал, најновији подаци кажу да су овакве крађе 59% чешће него прошле године, а с обзиром на то да се зими ово појачава, вероватно ће бројке бити још горе врло брзо.

Неке марке аутомобила краду се много више него раније - ту је добар примјер Лексус, који од септембра 2021. до септембра 2023. године биљежи раст ситуација крађе од огромних 513%.

Тојота је у истом периоду објавила повећање броја крађа за 103&, Хјундаи за 81%, док је КИА објавила да се њихови аутомобили краду 76% чешће.

Најризичнији аутомобили су Хјундаи Туксон и KIA Sportage,, који чине 45% укупних крађа својих брендова, код Лексуса се највише краде RX, а код Тојоте SUV RAV4.

Проблем, како тврди ЛВ Генерал, лежи у томе што је постало веома једноставно доћи до уређаја који могу да продру у безбједносне системе модерних аутомобила, попут оног који се убаци у лако доступно предње свјетло, па се аутомобил понаша као да је даљински откључан, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана