Како сигурно возити у зимским условима

НН
Foto: Илустрација

Вожња у зимским условима вишеструко је захтјевнија, јер је због лошије видљивости и лошијег пријањања гума на цесту осјетно већа могућност губитка контроле над аутомобилом. Али, слиједећи ове савјете ризик ћете смањити на минимум, преноси Аутопресс.

Али, слиједећи ове савјете ризик ћете смањити на минимум, преноси Аутопресс.

За возаче који су неискусни у вожњи у зимским условима најбоља едукација је пронаћи празан паркинг након што падне неколико центиметара снијега те потом тамо вјежбати, у размјерно сигурним околностима.

Будите на опрезу, успорите и задржите контролу над возилом

То су три кључна елемента за сигурну вожњу зими. Зима је изазов за многе возаче. Возите прилагођено условима на цестама и климатским условима, што може бити јако непредвидљиво.

Сигурност је највећи приоритет

Вожња у зимским условима изузетно је захтјевна и изискује висок ниво спремности вашег возила и ваше возачке способности. Зато се добро припремите за зимске услове.

Обавезно користите зимске гуме

Зимски пнеуматици побољшавају сигурност у вожњи јер осигуравају бољу тракцију, кочење и управљивост тијеком поледице, снијега и бљузге, а особито по леду. Постављање сва четири зимска пнеуматика осигурава бољу контролу и већу стабилност.

Будите свјесни својих властитих ограничења и ограничења других возача

Останите концентрисани на оно што се дешава око вас. Прилагодите брзину вожње постојећим условима и држите сигурну удаљеност од возила испред вас. Избјегавајте ситуације у којима морате нагло кочити на клизавим површинама.

Кочење

Морате предвидјети кочење процјеном довољног зауставног пута. Избјегавајте нагло кочење и вожњу великим брзинама. Немојте радити нагле покрете и избјегавајте нагло убрзавање (убрзавање мора бити постепено и не превелико). 

Покушајте постепено кочити како бисте спријечили блокирање котача. Ако точкови заблокирају, возило ће проклизати и изгубићете контролу над њим. 

Ако до тога дође, отпустите папучице кочнице за враћање тракције, а након тога користите наизмјенично кочење мотором и притискање папучице кочнице. 

За смањење опасности од проклизавања на узбрдици, употријебите већи степен преноса од уобичајеног при вожњи по сухом.

Покретање возила на снијегу

Како бисте спријечили опасност од проклизавања приликом покретања на снијегу, важно је постепено убрзавати. Ако точкови почну проклизавати, укључите сљедећи виши степен преноса за смањење силе која се примјењује на точкове. Тако ћете моћи једноставно кренути.

У завојима

Успорите на равном дијелу, прије уласка у завој. Како бисте избјегли проклизавање и губитка контроле над возилом при уласку у завој, волан закрећите полако и равномјерно. Возите полако и одржавајте ту брзину.

Губитак контроле на предњим точковима

За добро држање цесте у случају губитка контроле над управљачем на предњим котачима, смањите брзину подизањем ноге с папучице гаса. Ако је потребно, мало притисните папучицу кочнице, али дозирајте да не дође до блокирања точкова.

Губитак контрола на задњим точковима

Ако задњи точкови не држе цесту (док предњи добро пријањају), на возилима с предњом вучом лагано убрзајте за враћање равнотеже. На возилима са задњим погоном, полако дигните ногу с папучице гаса како би задњи точкови поново пријањали на цесту. Након тога поново лагано убрзајте како бисте одржали брзину вожње. Ни у којем случају не смијете кочити јер ћете тако створити додатни дебаланс на задњим точковима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана