Истраживање: Које аутомобиле возе интелигентни возачи, а које они други

ГС
Аутомобили
Foto: Илустрација | Аутомобили

Људи често генерализују приликом оцјењивања особа само на основу аутомобила који возе. Возачи у нападу бијеса на путу често вријеђају “глупог возача”, али да ли може врста аутомобила који возите бити у корелацији с вашом интелигенцијом?

Истраживање које је спровела компанија "Scarp Car Comparison" укључивало је више од 2.000 возача који су полагали IQ тест. Коефицијент интелигенције резултат је темељен на успјешности учесника на групи стандардизованих тестова осмишљених за процјену интелигенције, преноси Н1.

Према студијама, отприлике двије трећине опште популације имаће IQ резултат између 85 и 115, док ће само 2,5 одсто имати резултат испод 70 или изнад 130. За оне који имају резултат већи од 130, резултат изнад 144 значи да сте геније, судећи према Станфорд-Бинетовој љествици интелигенције.

Ова студија рачунала је просјечне IQ резултате за различите групе возача, категоризоване према марки и боји аутомобила, те врсти горива. 

Возачи "шкоде" најинтелигентнији

Истраживање је показало да су возачи "шкоде" били најинтелигентнији од 22 марке аутомобила укључених у студију, с просјечним IQ резултатом од 99. Слиједе их возачи "сузукија" (98,09), "пежоа" (98,09), "минија" (97,79) и "мазде" (95,91).

С друге стране љествице, студија је открила да возачи BMW-а генерално имају нижи IQ, с резултатом 91,68, уз возаче "фиата" (90,14) и "ланд ровера" (88,58). Међутим, вриједи напоменути да се просјечни свјетски IQ налази између резултата од 85 до 115, тако да су сви испитаници били унутар те љествице.

Паметни воле бензин

Будући да ЕУ намјерава да забрани продају аутомобила на бензин и дизел у следећих 12 година, а све више људи прелази на возила с електричним погоном, истраживачи су се питали може ли врста горива корелисати с резултатом IQ-а. Док возачи електричних аутомобила помажу очувању околине, возачи бензинаца су ти који су, према овом истраживању, најинтелигентнији.

Возачи бензинских аутомобила постигли су просjечни IQ 94,35, слиједе возачи хибрида (93,89) и дизелаша (92,91), док су возачи електричних аутомобила с просјечном оцјеном 90,19 заузели четврто мјесто.

И боја је битна

Након што се одлучите за модел и врсту горива одабраног возила, следећа ствар коју би требало да одаберете је боја вашег аутомобила. Али може ли боја коју одаберете бити у корелацији с тим колико сте интелигентни?

Студија каже да може, при чему су они који су одабрали бијели аутомобил у просјеку постигли 95,71 на IQ тесту, чак 7,28 више од оних који су одабрали зелено возило, који су рангирани на дну с просјечним IQ резултатом од 88,4.
 

Регистрација пуно открива

Истраживаче је такође занимало да ли су персонализоване регистарске таблице у корелацији с високим резултатом возача на IQ тестовима. Студија је открила да су они који посједују персонализовану регистарску таблицу генерално мање интелигентни од оних без ње, при чему власници личних таблица постижу просјечно 2,2 мање бодова на IQ тесту у поређењу с онима који је немају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана