Хонда открила стратегију: F1 технологија за будуће електромобиле

GS
Foto: Honda

Будућа електрична возила јапанске марке би могла да буду лакша за чак 100 килограма. ​Хондина електрична авантура није имала најуглађенији старт. Ипак, у току су планови да се то исправи у будућности.

Јапански произвођач је истакао своју ЕВ стратегију током недавно одржане конференције, обећавајући лансирање седам модела на глобалном плану до краја декаде. Развијена као нова "од главе до пете", ова возила су дио серије 0, а биће доступна у различитим величинама, од градских, урбаних аутомобила, до оних робусних и великих.

Мада се најаве аутомобилских компанија у вези с будућим електричним возилима дешавају на нед‌јељном плану, у читавој причи постоји нешто интересантно, што нам је привукло пажњу. Наиме, Хонда ће профитирати на својој Ф1 експертизи, јер ће будуће електромобиле учинити лакшим.

Циљ је да се "скреше" око 100 килограма сувишне масе у поређењу с иницијалним Хондиним електричним моделима. Можда то неће бити довољно да се компензује велика маса гломазних батерија, али се свакако ради о значајном побољшању.

Ова "дијета" се састоји од лакших оквира каросерије и новоразвијених, тањих електромотора који усвајају технологију из Формуле 1. Инжењери ће дотичне моторе и батерије поставити ниско у средиште возила, на тај начин снижавајући тачку тежишта и подижући возне особине на виши ниво. Хонда се такође обавезала да ће испоручити "најбоље свјетске перформансе по питању електричне ефикасности" након спровођења "дијете". Сви модели серије 0 ће располагати аутономијом од преко 480 километара (по строжем ЕПА циклусу).

Хонда тврди да ће њени нови електромобили испоручити "спортску вожњу која доноси радост". Уколико по страни оставимо маркетиншке егзибиције, подсјетићемо да смо недавно од јапанске марке добили обећање везано за лансирање спортског електричног аутомобила. Раније ове године, шеф Хонде Тошихиро Мибе, рекао је да је забаван електромобил у развоју, као и да ће "имати потпуно другачији укус" у поређењу са спортским моделима јапанске марке из прошлости.

Нажалост, Спортс ЕВ Concept из 2017., никада није стигао до производних линија. Реално, веће су шансе да видимо нешто попут треће генерације чисто електричног NSX-a, али лијепо је надати се да ће у игри бити и приуштивији модел. Међутим, уколико погледамо Хондине производне планове, увиђамо да ће иницијално фокус ставити на кросовере и СУВ моделе.

Први аутомобили серије 0 би требало да пристигну у другој половини декаде, најпре на "сјеверноамеричку обалу" 2026., да би се након тога проширили на глобално тржиште. Лимузина, којој претходи Салоон концепт серије 0, СУВ средње величине и улазни СУВ, биће лансирани 2026., с тим што ће већи СУВ с три реда сједишта бити доступан 2027. Након њих пристиже компактни СУВ 2028., мањи СУВ 2029. и компактна лимузина 2030.

С друге стране, Хонда ће наставити да ради на хибридима и лансираће нове моделе с погоном на све точкове. Није јасно да ли ће "ускрснути" Прелуде бити један од њих, али је потврђено да ће шеста генерација популарног купеа пристићи у хибридном издању. Баш као и електромобили, ови д‌јелимично електрификовани аутомобили ће такође бити лакши и ефикаснији.

Да подсјетимо, Прелуде ће бити доступан на тржишту 2025. или 2026., с четири сједишта и конфигурацијама с воланом с лијеве односно десне стране. Главни Хондин инжењер, Томојуки Јамагами, рекао је да се неће радити о екстремном спортском аутомобилу: "Ово неће бити најбржи спортски аутомобил који ћемо убацити у циркус", преноси "АутоБлог".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана