Фиат представља нову Гранде Панду, производиће се у Србији

Г.С.
Foto: Фиат

Фиат нас је све изненадио објавивши фотографије нове Панде месец дана пре светске премијере.

Српска јавност је нестрпљиво очекивала да коначно види нови модел Фиата који ће се производити у Крагујевцу.

Било је доста нагађања како ће изгледати финална верзија нове Панде, а имали смо прилике да видимо и разне концепте и незваничне рендере аутомобила.

Сада је продукцијска верзија пред нама, а сазнали смо и да возило носи ознаку Гранде Панда, што је и разумљиво јер је ауто значајно порастао у односу на претходне верзије.

Гранде Панда је конструисана на платформи која се може користити широм свијета и заправо је препакована верзија новог Цитроена Ц3.

Назив подсјећа на Гранде Пунто из 2005. године, који се такође кратко производио паралелно са претходником, наводи Ауто магазин.

Добра вијест је да ће актуелна Панда бити у производњи до 2026. године и вјероватно ће јој промијенити име у Пандина, преноси Б92.

То што је нова Фиат Гранде Панда препаковани нови Цитроен Ц3 и није неко изненађење. То је део Стелантисове стратегије по којој се СТЛА Смарт механичка платформа користи за многе моделе.

Тако ће Гранде Панда дијелити механику не само са Цитроеном Ц3 , већ и са новом генерацијом Опел Фронтере , али и моделима Пежо 2008 и Џип Авенџер.

У складу са том стратегијом ће се до 2027. године сваке године појавити ново возило на истој платформи. Она омогућава различите погонске технологије и може се користити у свим дијеловима свијета, почевши од Европе, Блиског Истока и Африке.

Фиат тако има могућност да развија моделе возила који одговарају локалним, индивидуалним потребама купаца широм свијета. На почетку ће Фиат Гранде Панда бити доступна са потпуно електричним погоном и хибридном технологијом.

Фиат Гранде Панда, дизајнирана у Центро Стиле у Торину, дужине 3,99 метара, спада у Б-сегмент. Који милиметар је краћа од Цитроена Ц3.

Од њега би требало да преузме повољне цијене, али и погоне. То значи: потпуно електрични са 113 КС и лако-хибридни 1,2 бензинац са 136 КС.

Још увијек није јасно да ли ће касније бити додат основни бензинац са 101 КС из Ц3, али нас не би чудило да за цјеновно осетљива тржишта као што је наше управо таква верзија буде доступна.

Дизајн каросерије Гранде Панде се разликује од Цитроена Ц3, иако са њим дијели пропорције из разумљивих разлога. Ипак, има и бројне стилске елементе који су омаж првој генерацији Панде.

Фотографије унутрашњости за сада нису објављене.

Када тачно и по којој цијени ће Гранде Панда бити пуштена у продају, још увек није познато.

Тренутно се само оквирно наводи „почетак у Европи, Блиском Истоку и Африци”. Фиат још увек није објавио слике ентеријера.

Више ће се вјероватно сазнати 11. јула 2024. током велике прославе Фиатовог рођендана, када ће Гранде Панда свечано бити представљена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана