Да ли мраз може оштетити лак на аутомобилу?

GS
Foto: aaa.com

Зима доноси чаролију снијега и ледене љепоте, али истовремено поставља питање о могућем оштећењу лакова наших аутомобила. Мраз, са својим ниским температурама, може имати значајан утицај на очување и естетику возила.

Један од главних проблема које мраз може изазвати на лаку аутомобила је појединачно кристализовање воде. Када вода која се налази на површини аутомобила замрзне, њени кристали се шире, изазивајући притисак на лак. Ово може резултирати ситним пукотинама и оштећењем, посебно ако је лак већ био подложан старости или оштећењима од раније.

Додатни фактор је сол која се користи за посипање путева током зимске сезоне. Сол може реаговати с металним дијеловима аутомобила, укључујући лак, изазивајући корозију. Мраз додатно убрзава овај процес, јер се проширује површински оштећени слој лака, олакшавајући соли да продре и изазове додатна оштећења.

Како бисмо сачували лак наших аутомобила током хладних мјесеци, препоручује се редовно прање возила како бисмо уклонили со и друге хемикалије. Такође је корисно користити восак који пружа додатни слој заштите од елемената, преноси Глас Српске.

У закључку, мраз може представљати изазов за очување лака на аутомобилима, али редовно одржавање и превентивне мјере могу значајно смањити ризик од оштећења. Нега возила током зимских мјесеци не само да очува естетику, већ и продужава животни вијек наших четвороточкаша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана