BYD ће градити творницу аутомобила у Турској вриједну милијарду долара

Г.С.
BYD ће градити творницу аутомобила у Турској вриједну милијарду долара

Турска је потписала споразум с кинеским произвођачем електричних аутомобила BYD о изградњи творнице на западу земље.

Творница ће запошљавати до 5.000 запосленика, а годишњи капацитет производње износиће 150.000 аутомобила.

Кинески BYD наставља ширење својих погона за производњу електричних аутомобила у свијету. Најновија таква творница бит ће изграђена у Турској.

Влада у Анкари потписала је споразум с кинеским произвођачем за почетак изградње нове творнице, чија производња је планирана за крај 2026. године.

Како преноси Блоомберг, нова BYD-ова творница биће изграђена у Маниси, а укупна вриједност је око милијарду долара. Овом приликом турска влада је одлучила да ублажи царинске тарифе на аутомобиле из Кине, након разговора између Рецепа Ердогана, предсједника Турске, и Џи Јинпинга, лидера Кине.

Прошле године су електрични аутомобили представљали само 7,5 посто укупне продаје на турском тржишту. Изградњом нове творнице, друге планиране на европском тлу након Мађарске, BYD се жели даље ширити на Европу и Блиски Исток, док се истовремено штити од нове политике примјене виших пореза на аутомобиле увезене из Кине.

Такође у петак, Турска је ублажила недавно уведене царине на увоз кинеских аутомобила у покушају да подстакне инвестиције. Ова одлука донесена је након разговора који су одржани у четвртак између Реџепа Тајипа Ердогана и његовог кинеског колеге Џи Јинпинга, поводом самита Шангајске организације за сарадњу, одржаног у Казахстану.

BYD, најпродаванији кинески бренд аутомобила, отворио је у четвртак своју прву творницу за склапање електричних аутомобила на Тајланду.

Такођер, кинеска група гради постројење у Бразилу и анализира могућност изградње творнице и у Мексику. Осим творнице у Мађарској, гдје BYD производи аутобусе и батерије, кинески произвођач аутомобила је недовољно присутан у Европи као врло важном тржишту.

Нова творница у Турској доказ је жеље BYD-а да буде ближе великим аутомобилским тржиштима, али и намјере кинеске групе да се заштити од пријетње додатним царинским тарифама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана