Срђан Свјетлановић, тениски судија из Бањалуке: Част судити у свом граду

Милан Зубовић
Срђан Свјетлановић, тениски судија из Бањалуке: Част судити у свом граду

БАЊАЛУКА - Свог представника на Српска опену Бањалука је имала у виду главног судије Срђана Свјетлановића, а поред њега још 17 линијских судија било је активно током мечева у парку “Младен Стојановић”.

Свјетлановић је правду дијелио на десет мечева током турнира у граду на Врбасу што му је представљало велико задовољство. Био је главни судија на мечевима главног дијела турнира, игре парова, али и квалификација. Шансу да буде у столици добио је као једини судија из БиХ који посједује лиценцу. Овим послом бави се већ неколико година и прошао је много тога, од дијељења правде на челенџерима широм Европе, до АТП серије 250, а био је судија и на турнирима серије 500 у Санкт Петербургу и Ротердаму.

- Организатор турнира обично зове локалне судије па ме предложио, а АТП је дао дозволу тако да сам добио прилику да будем у Бањалуци што је била велика част да судим у свом граду - рекао је Свјетлановић.

Сходно правилима које прописују АТП и ИТФ не може да говори о мечевима које је судио, коментарише играче односно да износи похвале или критике на рачун организатора о чему ће можда имати шта да каже једног дана када се пензионише. Ипак, утисак је да је овај дио посла добро одрадио и да ће добијати још прилика на турнирима истог ранга током године.

Поред њега, на мечевима у Бањалуци било је 17 линијских судија из Републике Српске који су махом стекли искуство на челенџеру. Линијски судија не може да буде главни док главни судија може да буде линијски.

- Веома позитивно је да су наши “линијаши” добили прилику да суде један овакав турнир и 15 њих је први пут радило АТП турнир. Реално, до сада нису имали прилику  да раде на турниру из серије 250 јер много кошта одлазак на њих. Рецимо, линијске судије у Риму имају дневницу од 75 евра док им није плаћен смјештај и превоз тако да само они који су у доброј материјалној ситуацији те много воле тенис могу сами да оду на један такав догађај. Ипак, и за то им треба позивница, а сада ће бити виђени и некима ће се отворити врата за нова искуства и нове турнире - истакао је Свјетлановић.

Рекорди

Српска опен памтићемо по побједнику Душану Лајовићу, доласку најбољег тенисера свијета Новака Ђоковића, сјајној организацији, још бољим мечевима, фантастичној публици, ужурбаним новинарима, вриједним волонтерима и сјајним домаћинима из Републике Српске. Оборени су сви рекорди. На финалном мечу било је више од 7.000 гледалаца, слика из Бањалуке “трасирана” је од Аргентине, Аустралије, Америке до Кине, Јужне Кореје, Омана, Јордана, Катара, Аустрије, Њемачке, Италије, Шведске и многих земаља широм свијета. Најдужи меч на турниру одиграли су Ласло Ђере и Борна Ћорић (196 минута), највише ас удараца имао је Алексеј Попирин (19 асова, два меча), највише сачуваних брејк лопти имао Грикспор (7/7 на једном мечу), најкраћи меч одиграли су Албот и Кориа, а дуел је трајао само један час.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана