Стојан Малбашић се присјетио најчуднијег гола Борца уочи дербија са Сарајевом: Да славимо па макар и голом са наше половине

Синиша Котараш
Стојан Малбашић се присјетио најчуднијег гола Борца уочи дербија са Сарајевом: Да славимо па макар и голом са наше половине

БАЊАЛУКА - Садашњи предсједник Борца Стојан Малбашић стријелац је једног од најчуднијих, а уједно и најљепших голова које је његов клуб постигао у увијек занимљивим и узбудљивим сусретима са Сарајевом.

У мечу шестог кола првенства Југославије, одиграном на Градском стадиону 10. септембра 1989. године, Малбашић је у жељи да спријечи напад Сарајева избио лопту са више од 50 метара. Она је пала на ивицу шеснаестерца, прескочила истрчалог голмана Драгослава Вукадина и завршила у мрежи за коначни тријумф Бањалучана од 2:0.

Ова два тима поново ће одмјерити снаге у недјељу у дербију 18. кола Премијер лиге, а Малбашић ће из свечане ложе посматрати дуел старих ривала и навијати да неко понови његову мајсторију.

- Ух, било је то прије више од 30 година, али се тог поготка и сада одлично сјећам. Неких осталих детаља баш и не, али знам да су наше утакмице увијек биле занимљиве и узбудљиве, а тако је и данас. У оно вријеме су били неки сасвим другачији односи, владало је велико пријатељство између играча, али и навијача. Међутим, на терену није било тако јер смо били велики ривали, баш као и данас. Надам се да ћемо на најбољи начин заокружити оно што смо урадили до сада, па макар неко поновио оно што сам ја урадио - рекао је Малбашић мало у шали, а мало у озбиљном тону.

Сарајлије су до претпосљедњег јесењег испита успјеле да одрже главу изнад воде и не доживе ниједан пораз. Извукли су се и против Радника филмским преокретом, па без пораза и као лидери долазе на Градски стадион. Ако се погледа статистика, лако је уочити да “црвено-плави” у посљедњих шест утакмица са овим ривалом нису уписали тријумф, јер су на три меча забиљежили реми, а три пута су се гости радовали.

- Ако ћемо искрено, у протеклом периоду и нисмо имали квалитет, јер је ситуација у клубу била врло компликована. Међутим, успјели смо да се консолидујемо и сада смо клуб који сви респектују и који с правом најављује борбу за Европу - рекао је Малбашић.

Ово је и дуел најефикаснијих екипа, јер је тим Винка Мариновића дао 36, а “црвено-плави” 34 поготка у 17 мечева.

- Како смо по опредјељењу нападачка екипа, имамо сва права да се надамо тријумфу. Мислим да имамо квалитет да то и урадимо, али морамо имати и мало спортске среће која нам је недостајала у мечу са Широким Бријегом. Кажем, циљ нам је Европа, а до ње можемо само ако побјеђујемо, па макар и лидера на табели - подвукао је Малбашић.

Једини гол у каријери

Стојан Малбашић је сениорску каријеру провео у Борцу за који је у периоду од 1980. па до 1992. године одиграо 260 првенствених утакмица у оквиру Прве и Друге лиге Југославије. Интересантно, за све то вријеме постигао је само један погодак, и то овај Сарајеву.

- Тачно, само сам се једном уписао у листу стријелаца. Али тада је ипак игран другачији фудбал, па нисам имао претјерано много офанзивних задатака. Ипак, имао сам велики број асистенција, можда и највише у својој генерацији - присјетио се Малбашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана