Шаховски савез РС истакао циљеве за идућу годину: Свака општина да има клуб

М. З.
Шаховски савез РС истакао циљеве за идућу годину: Свака општина да има клуб

БАЊАЛУКА - Предсједник Шаховског савеза Републике Српске Александар Ковач истакао је да су током 2020. године остварени сви такмичарски планови и поред пандемије.

Од августа до децембра одражано је седам такмичења и 31 турнир у различитим старосним категоријама поштујући све епидемиолошке мјере. Према његовим ријечима одржано је убрзано и брзопотезно првенство РС, Друга лига РС, Прва лига РС, првенство РС за жене, првенство РС за кадете и омладинце, Куп РС по 25. пут у склопу којег је било и аматерско првенство РС као и појединачно сениорско првенство РС.

- За мање од пола године успјели смо да испоштујемо све циљеве тако да смо поносни на оно што смо урадили током 2020. године. Подигли смо љествицу на виши ниво и сами себи задали задатак да идуће године будемо још бољи. Поносни смо на чињеницу да је први пут након осам година одржано сениорско првенство Републике Српске за жене, а након пет година сениорско првенство за мушкарце. Све ово даје нам снаге да наставимо са добрим радом. Тренутно имамо 44 клуба у Републици Српској са 500 активних такмичара, а циљ нам је да их буде 60 у 2021. години. Други циљ нам је да у свакој општини Републике Српске буде бар један шаховски клуб, јер има неких мјеста која немају клубове - истакао је Ковач.

Стручни сарадник ШС РС Немања Шипка презентовао је сарадњу Савеза са школом шаха из Русије.

- Потписали смо споразум са школом из Југорска из области Јутра која је интегрисала шах у образовни систем па желимо да искористимо њихова искуства. Биће организован први интернационални турнир путем интернета 10. јануара поводом Дана Републике Српске. Такође, жеља нам је да наставимо пројекат словенско братство и очекује долазак шахиста из Русије као и наш одлазак тамо - рекао је Шипка.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана