Прва лига Републике Српске наредне сезоне у новом руху: Фудбал се враћа у старе центре

Дарко Пашагић
Прва лига Републике Српске наредне сезоне у новом руху: Фудбал се враћа у старе центре

БАЊАЛУКА - Послије 12 сезона Прва лига Републике Српске бројаће поново 16 чланова, а елитни фудбал поново ће бити игран у Козарској Дубици, Требињу и Зворнику, чији су клубови то заслужили по пласману на табели, али би могло поново да га буде и у Добоју, Прњавору, Источној Илиџи, Милићима, Фочи...

То значи да би се међу прволигаше, ако испуне услове за добијање лиценце, могли вратити Слога, Љубић, Фамос, Милићи и Сутјеска, али можда и још неко. Они би могли да се прикључе екипама из прекинутог шампионата Рудар Приједору, Козари, Жељезничар Спорт тиму, Славији, Алфа Модричи, Текстилцу, Подрињу и Јединству (Брчко), те тимовима који су пласманом на табели обезбиједили виши ранг - Борцу из Козарске Дубице, требињском Леотару и зворничкој Дрини, али можда и садашњем премијерлигашу Звијезди 09 чији је статус још непознат.

- Не желимо ништа да говоримо унапријед, али нам је циљ да прволигашке утакмице буду игране од крајњих тачака на западу и истоку, као и на сјеверу и југу Републике Српске. Жеља нам је да се на фудбалску мапу врате неки стари фудбалски центри, али, ипак, не желимо ни да клубови по сваку цијену буду чланови елите - нагласио је генерални секретар Фудбалског савеза Републике Српске Огњен Ваљић.

Појаснио је да сви досадашњи прволигаши, те друголигаши који су то право стекли по основу пласмана, али и остале екипе из других лига које сматрају да испуњавају услове за добијање лиценце могу да пошаљу апликацију у ФСРС до понедјељка, 25. маја.

- Наравно да ће предност имати екипе по пласману, али то неће бити кључни фактор, јер ће морати да буду испуњени други предуслови. Један од најважнијих је инфраструктура, да ли има млађе категорије које се такмиче у лигама свог узраста... Наравно, неће смјети да има ни финансијских минуса из прошлости, осим репрограма, а локална заједница мораће да буде гаранција да у наредном шампионату неће имати новчаних проблема. Биће гледан и “минули рад”, традиција клуба. Вјерујем да ћемо успјети пронаћи 16 “здравих” прволигаша по свим основама и да ће наредно првенство бити и те како занимљиво - рекао је Ваљић.

Друге лиге

Због ширења прволигашког друштва у другим лигама Српске остаће доста празних мјеста, јер је приједлог да и оне у наредној сезони броје по 16 чланова.

 - Нови друголигаши сигурно ће постати тимови који су до прекида првенстава у све четири групе били лидери на табели, али биће и оних екипа које ће бити позване да наступе у вишем рангу. Циљ нам је да и друголигашка конкуренција буде на нивоу - појаснио је генерални секретар Фудбалског савеза Републике Српске Огњен Ваљић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана