Празне клупе на утакмицама лига РС

Дарко Пашагић
Празне клупе на утакмицама лига РС
Празне клупе на утакмицама лига РС

Бањалука - Пракса започета у претходним сезонама да фудбалски клубови у званичним утакмицама у записнику немају довољан број пријављених играча настављена је и ове.

Наиме, већ у првом колу у три највиша ранга такмичења под окриљем Фудбалског савеза Републике Српске подаци су поразни, јер од 88 клубова од којих је 84 изашло на терен чак њих 46 није имало у овом званичном документу потребних 18 фудбалера. И док је за тимове који се такмиче у трећелигашкој конкуренцији и који имају јако мале буџете то донекле и разумљиво, није јасно како то себи дозвољавају друголигаши, а нарочито прволигаши. Чак четири клуба од 12 у елити Српске у првом колу нису имала довољно играча на списку, иако већина од тих спортских колектива од матичних општина и градова, за разлику од друголигаша и трећелигаша, ипак добија пристојне износе за наступ у прволигашком друштву, а играчи, иако нису професионалци, добијају мјесечну накнаду.

- Разлог зашто смо у Источно Сарајево путовали само са 15 играча је што пет фудбалера још није добило међународни сертификат, док нам је један морао паузирати због три жута картона. Вјерујем да ће то брзо бити ријешено и да ћемо већ од другог евентуално од трећег кола бити комплетни у записнику - нагласио је директор Слободе из Мркоњић Града Гојко Ђурић.

У Фудбалском савезу Републике Српске о овом питању заузет је оштар став.

- Пропозиције такмичења су јасно прецизиране и клубови морају да их се придржавају, а то је да морају имати 18 играча у записнику. Ранијих година се знало дешавати да на гостовање екипе допутују са десет или мање играча, чак се то неколико пута десило и домаћим тимовима, а сада је обавезно да их имају бар 11, јер без тог броја утакмица неће бити одиграна. Свака екипа, која је имала мање од 18 фудбалера у првом колу биће упозорена, а већ послије другог кола мораће да докажу да ли је мањак имена у записнику оправдан или не. Послије тога ће такмичарски органи појединих лига спроводити мјере и кажњавати клубове, ако буде доказано да је непотпун записник неоправдан - нагласио је вршилац дужности генералног секретара ФС РС Горан Ђејић.

Треба додати да је по пропозицијама такмичења у сва три највиша ранга ФС РС обавезно да сваки клуб у записнику има најмање по два играча до 21 године и да током свих 90 минута бар један од њих мора бити на терену, те да се тимови тога придржавају.

Сутјеска у проблему

Када је ријеч о прволигашким клубовима, највећи проблем има тренер Сутјеске Миљан Радановић, који у идеалним условима на располагању има само 19 играча.

- Не треба да буде чудно ако у неком од наредних кола будемо играли са 12, 13 играча, с обзиром на то да неки момци не могу одсуствовати с посла, неки су на одмору, а неки ће играти јуниорску и кадетску лигу. Било би боље да смо могли задржати шест, седам играча пониклих у нашем клубу, а који сада наступају у Премијер лиги. Међутим то је проблем малих средина, сви иду гдје им је боље - рекао је Радановић.

65. Избор десет најбољих спортиста Републике Српске
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана