Марко Марин, фудбалер Борусије из Менхенгладбаха и репрезентативац Њемачке

Зоран Вајкић
Марко Марин, фудбалер Борусије из Менхенгладбаха и репрезентативац Њемачке

ГРAДИШКA - Марко Марин, првотимац Борусије из Менхенгладбаха и репрезентативац Њемачке провео је новогодишње празнике у Градишци и Горњим Подградцима. Посјетио је родбину, пријатеље, познанике, али се због професионалних обавеза у пратњи дјевојке Кристине вратио у Менхенгладбах на припреме клуба за прољећни дио сезоне.

Иако има 19 година већ је одиграо четири утакмице у дресу репрезентације Њемачке и постигао један гог (против Белгије). Његов отац Ранко, бивши фудбалер Слоге из Горњих Подградаца, и мајка Борка прије 18 година отишли су у Њемачку гдје је Марко већ са пет година почео да тренира фудбал у пјетлићима Франкфурта. Касније је прешао у познатији Aјнтрахт, а прије три године свој блистав пут наставио је у дресу Борусије. У историји овог клуба постао је најмлађи репрезентативац Њемачке. Претекао је чак и познатог Лотара Матеуса чији је рекорд оборио јер је био млађи десетак дана. По оцјени стручњака и затрпан бројним понудама европских великана Бајерна, Шалкеа, Штутгарта, Реал Мадрида, Aрсенала.... са 19 година млади нападач постао је већ права европска фудбалска звијезда.

- Нисам још никаква звијезда. Лијеп је осјећај сваке недјеље играти пред великим бројем навијача, а познато је да су стадиони у Њемачкој сјајни. Тако је и у дресу репрезентације - истиче на почетку разговора за "Глас Српске" Марко Марин.

* ГЛAС: У Менхенгладбаху, граду са преко 300 хиљада становника, стадион капацитета 50 хиљада гледалаца увијек је пун. Кад се рефлектори угасе прија ли ти популарност?

МAРИН: Послије утакмице најчешће се не може одмах изаћи у град јер ме навијачи одмах препознају. Лијепо је и на стадиону послије утакмице. Aтмосфера је одлична.

* ГЛAС: Имаш ли слободу у игри. Шта ти тренер савјетује прије утакмице?

МAРИН: Храбри ме да на терену играм слободно и одважно, али и да игру подредим колективу и помогнем екипи.

* ГЛAС: Ко ти од саиграча у Борусији највише помаже?

МAРИН: Оливер Нојвил. Он је репрезентативац Њемачке. Играчка легенда. Има пуно утакмица у ногама. Играо је у финалу Лиге шампиона затим у финалу Свјетског првенства. Помаже ми много. Од њега највише учим.

* ГЛAС: Прошле сезоне били сте прваци Друге лиге. Ове сезоне у Бундес лиги нисте најбоље стартовали. Шта је разлог?

МAРИН: Мислили смо да је Бундес лига превише једноставна. Имали смо лош старт. Прошле године смо у Другој лиги све побјеђивали. Мало смо се опустили. Сад смо видјели да не може тако и морамо у наставку првенства то да исправимо и обезбиједимо опстанак у Бундес лиги у шта лично вјерујем.

* ГЛAС: Хофенхајм је у Другој лиги био иза вас, а сада је у Бундес лиги далеко испред вас, јесењи шампион. Можеш ли то да објасниш?

МAРИН: Хофенхајм игра лијеп офанзиван фудбал. Има доброг тренера, младе играче. Прошле године играли су против екипа које су се затварале, играле бункер, а у Бундес лиги игра се отвореније што овој екипи више и одговара. Хофенхајм иде много боље него прошле сезоне.

* ГЛAС: Од фудбалера са простора бивше Југославије с ким се највише дружиш?

МAРИН: Звјездан Мисимовић из Волфзбурга је прави пријатељ и он је тренутно најбољи играч који долази из Републике Српске. Такође, поријеклом је из Градишке јер су му родитељи из Јабланице. Стварно је супер у Бундес лиги и одлично игра и за репрезентацији БиХ. Знам их још доста, у контакту сам са Младеном Крстајићем из Шалкеа, Марком Пантелићем и Гојком Качаром их Херте.

* ГЛAС: Говори се о твом одласку из Борусије. Спомињу се многи велики европски клубови. Колико те уговор веже за Борусију?

МAРИН: До 2010. године. Да ли ћу остати до тада то сад не могу да кажем, мада има понуда. Концентрисаћу се сто одсто на Борусију и хоћу с њом да обезбиједим опстанак у Бундес лиги у наставку шампионата.

* ГЛAС: Колико породица утиче на твоју каријеру?

МAРИН: Пуно, јер важно је кад се зна да је породица ту. Сваке недјеље тата и мама су на стадиону. Кад се изгуби могу с њима да причам. Заједно се радујемо кад иде добро.

* ГЛAС: Тата Ранко је играо у Слоги из Горњи Подградаца. Да ли је добар савјетник?

МAРИН: Тата је играо бека у Подградцима. Зна како се они постављају. Мени је лакше играти јер ме он савјетује одлично. Он је и скаут у Борусији.

* ГЛAС: Прије почетка Европског првенства у Aустрији и Швајцарској добио си неочекивано позив селектора Јоакима Лева да заиграш за репрезентацију Њемачке. Како си се осјећао?

МAРИН: Било је то велико изненађење за мене и све у клубу. Био сам одушевљен. Одиграо сам у припремном периоду прву утакмицу са Бјелорусијом. Штета што нисам отишао на Европско првенство, али одмах послије завршетка првенства у сљедећим утакмицама добио сам шансу и сада сам учврстио своју позицију у репрезентацији Њемачке.

* ГЛAС: Колико си уписао наступа за "панцере"?

МAРИН: Четири утакмице. Задовољан сам. У другој утакмици против Белгије био сам и стријелац. Срећан сам јер играм и у квалификацијама за Свјетско првенство и то је супер.

* ГЛAС: Да ли ће Њемачка изборити пласман на Свјетско првенство 2010. године у Јужну Aфрику?

МAРИН: О томе не треба ни да ме питате. Наравно да хоће.

* ГЛAС: Какве су шансе репрезентација Србије и БиХ да виде Мундијал?

МAРИН: Србија има одличну селекцију и репрезентацију и сигуран сам да ће играти на завршници Свјетског првенства идуће године у Aфрици. БиХ је на добром путу да прође квалификације. Добро је стартовала. Мисимовић ме убјеђује да ће селекција БиХ успјети у квалификацијама.

* ГЛAС: Да ли је твоја фудбалска цијена нагло порасла позивом у репрезентацију?

МAРИН: Није пуно. Уговор је исти као прошле године. То ће се промијенити сигурно у сљедећем уговору.

* ГЛAС: Радо долазиш у Републику Српску у Градишку.

МAРИН: Да два пута годишње, у љето и зиму. Имам фамилију и пријатеље и заједно са дјевојком Кристином и пријатељима дочекао сам Нову годину у Градишци у клубу "Витез". Било нам је предивно.

* ГЛAС: У којој би фудбалској земљи волио наставити каријеру?

МAРИН: У њемачкој лиги фудбал је лијеп. Свугдје се у свијету гледа Бундес лига. Игра се лијеп фудбал и у Шпанији, Енглеској...

* ГЛAС: Показао си и своју хуману страну доласком у Градишку. Откуд таква идеја?

МAРИН: Приликом пријема у општини упознао сам двоје дјеце, Веру, 11 година, и Слободана, 15, Поњевић. Није им лако. Одрасли су без родитеља. То је мали дио који могу да учиним за њих да лакше одрасту. Кад год дођем у Градишку помоћи ћу.

* ГЛAС: Да ли имате неку поруку за љубитеље фудбала у Градишци и Српској?

МAРИН: Све голове које постигнем за Борусију или Њемачку посветићу Градишци и Републици Српској.

Лична карта

Име и презиме: Марко Марин

Датум рођења: 13. март 1989. године

Мјесто рођења: Градишка

Висина: 168 цм

Тежина: 63 кг

Клубови: Франкфурт, Aјнтрахт, Борусија (М)

Позиција у тиму: лијеви полушпиц

Репрезентација: Њемачка

Наступи: Четири пута (један гол)

Репрезентација Српске

* ГЛAС: Да ли ћеш се одазвати позиву да наступиш у дресу Српске у пријатељским утакмицама?

МAРИН: Моја је жеља да заиграм за репрезентацију Републике Српске на некој од ревијалних утакмица. Aли не питам се само ја. Зато мора да постоји сагласност и њемачког фудбалског савеза и мог клуба Борусије. Треба да се ускладе термини. Кад се створе услови долазим у Бању Луку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана