Маринко Умичевић. потпредсједник РС БиХ: Шуману не бих дао ни да чува двије овце

Синиша Котараш
Маринко Умичевић. потпредсједник РС БиХ: Шуману не бих дао ни да чува двије овце

БАЊАЛУКА - Предсједник Рукометног савеза Републике Српске, те потпредсједник РС БиХ Маринко Умичевић категоричан је у тврдњи да је репрезентација БиХ након двомеча са Естонијом “дотакла дно дна”. При томе, Умичевић као главног кривца види селектора Билала Шумана који је, како сам каже, био искључива жеља Бошњака, чланова Управног одбора савеза.

- Мој став се одавно зна и за све ово вријеме он је исти. Да се мене питало, селектор је одавно требало да оде, а разлози за то су и више него познати. Билал Шуман је био жеља Бошњака из УО који су инсистирали на томе да он и даље буде селектор, док му је не бих дао ни двије овце да чува! Сада ме ти исти Бошњаци зову и инсистирају на хитној сједници Управног одбора на којој би и он и директор репрезентације Мухамед Торомановић били смијењени. Мислим да је овим репрезентација дотакла дно дна и да овако више не може - категоричан је Умичевић.

Први човјек савеза Српске уједно је и предложио начин опоравка, како клупског, тако и репрезентативног рукомета. 

- Нама нема друге него да кренемо од почетка. Мора се направити нова репрезентација од играча из Премијер лиге, те неких млађих рукометаша који су тренутно у иностранству. Крајње је вријеме да се изврши смјена генерација и захвали рукометашима који су до сада играли. Уосталом, не може се довијека толерисати ни бахатост самих играча. Ово сада више нема никаквог смисла, само узалуд бацамо паре до којих ионако тешко долазимо - рекао је Умичевић.  

Истина, рукометна репрезентација БиХ је побједом над Естонијом (21:19) прекинула низ од чак девет утакмица без тријумфа, током којих су уписали само један неријешен резултат и чак осам пораза, али су им шансе за одлазак на Европско првенство, које ће наредне године бити одржано у Мађарској и Словачкој, и даље веома мале.

Рукометна јавност у БиХ огорчена је због посљедњих издања репрезентације и све чешће се чују позиви селектору Шуману да поднесе оставку, као и да се већини играча захвали на досадашњем ангажману.

Нејасна тактика

Селектор репрезентације Билал Шуман готово читаву играчку каријеру је провео у Данској, земљи која је створила модерни и брзи рукомет. Зато овдашње стручњаке чуди зашто он и даље инсистира на игри која је у свијету одавно престала да се користи.

Насупрот томе, Шуманови изабраници играју све, само не модерно и брзо. Репрезентација на терену игра споро, тромо и безидејно и свакако да за то­ највећу кривицу сноси управо селектор Билал Шуман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана