Грк Панајотис Мораитис за кратко вријеме освојио срца навијача Борца: Имам осјећај да сам код куће

Милан Зубовић
Грк Панајотис Мораитис за кратко вријеме освојио срца навијача Борца: Имам осјећај да сам код куће

БЛЕД - Панајотис Мораитис остаће запамћен као први Грк који је обукао дрес Борца и одмах стигао до шампионске титуле.

У Бањалуку је стигао из Подгорице, гдје је са Будућности такође био шампион Црне Горе тако да се слободно може рећи да је претплаћен на титуле ван своје домовине. У базу "црвено-плавих" на Блед стигао је директно из родне земље гдје провео десетак дана са породицом и одмах кренуо да ради пуним интензитетом.

- Одмор сам искористио да коначно одем до родног Агринија. Због пандемије нисам био у Грчкој посљедњу годину и тако да сам једва дочекао да одем, али је тамо стање са вирусом корона много лошије него у БиХ - започео је причу Мораитис за "Глас Српске".

Иако је годину прије доласка у Бањалуку провео у Црној Гори мало је шта знао о ситуацији у Премијер лиги.

- Чим сам дошао све ми се свидјело на прву. Град није велик, али је веома лијеп, људи су веома пријатни и менталитетом много подсјећају на моју Грчку, јер су Срби и Грци веома слични тако да уживам у Бањалуци. Људи ме препознају када ходам градом, поздрављају и волим да попричам са сваким ко ми се обрати. То ми се много свиђа, јер је исто тако и у мојој земљи. Храна је одлична, а култура нам је слична тако да понекад имам осјећај да живим у Грчкој - истакао је Мораитис. 

Његов долазак на Градски стадион поклопио се са добрим партијама екипе која је надокнадила велики бодовни минус у односу на Сарајево и као прва прошла кроз циљ.

- Стигао сам 1. марта на три мјесеца и када сам дошао циљ екипе био је да избори наступ на европској сцени. Како смо сваку утакмицу одлично одиграли видјели смо да можемо до титуле па смо се још више борили да искористимо прилику. На крају смо постали шампиони и екипи донијели другу титулу у историји која је веома битна за играче и клуб јер се тако ствара побједнички менталитет - рекао је Мораитис.

Посљедњу утакмицу прошле сезоне на свом терену Борац је одиграо пред навијачима.

- Био сам веома срећан што видим људе на трибинама, јер знам да они много воле Борац. Чини ми се да цијела Бањалука дише за клуб. То је врло важно за екипу да има много навијача. Они су снага сваког тима. Ја ћу овдје бити годину, двије или три па ћу отићи, док ће навијачи бити ту стално да подржавају клуб . Без њих фудбал ништа не вриједи - изјавио је Мораитис.

С обзиром на то да је само једну утакмицу одиграо пред публиком тешко му је било повући паралелу са навијачима у Грчкој.

- Олимпијакос ми је омиљени тим у Грчкој и имају још двије, три екипе које су на том нивоу када су у питању навијачи гдје је то на вишем нивоу него овдје, али у основи је све исто. Онај ко није играо у БиХ не може да разумије јер је веома тешко донијети бодове са гостовања у Сарајеву или Мостару - казао је Мораитис.

Задовољан је чињеницом да је Борац сачувао костур екипе из прошле сезоне што сматра веома битним кораком ка одбрани титуле.

- Славио сам са Будућности прошле године и то исто поновио са Борцем тако да сам веома задовољан тим податком (смијех). Сваки трофеј је веома битан за сваког играча, јер ће они играти у Лиги шампиона тако да имају одређеног искуства. Останак већине играча из прошле сезоне је добар знак и неће бити потребно превише времена за уигравање јер се већ добро познајемо, а нови младићи ће се много лакше уклопити - категоричан је Мори, који је овај надимак добио у Бањалуци. 

У првом колу квалификација за Лигу шампиона Борац ће одмјерити снаге са прваком Румуније Клужом.

- Добили смо најтежег могућег противника који је неколико сезона играо у Лиги шампиона. Нисмо имали среће јер је било много лакших ривала, али генерално гледајући ниједан противник није лаган. Сви они су прваци својих држава. Али нема предаје. Све је могуће. Они имају више искуства, али ситнице ће одлучити побједника - нагласио је Мораитис.

Сања дрес Грчке

Имао је само седам година када је репрезентација Грчке 2004. године постала шампион Европе и нада се да ће једног дана добити позив међу сениоре. За сада је уписао неколико наступа за У21 селекцију.

- Тренирам и надам се. Посљедњих година нажалост не биљежимо добре резултате као што је то био случај чувене 2004. године. Тада сам имао седам година, али сјећања на блиједе на тај догађај када је екипа била као породица те стигла до трофеја. Сада нас нажалост нема на ЕП, али гледам утакмице и навијам за Италију која има страшно добар тим. Можда по именима нису јаки као претходних година, али могу далеко да догурају. Добро су кренули што их није красило некада раније - казао је Мораитис.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана