Дејан Јовељић тресе мреже у САД и за “Глас Српске” поручује: Вјера у себе и рад се увијек исплате

Дејан Кондић
Дејан Јовељић тресе мреже у САД и за “Глас Српске” поручује: Вјера у себе и рад се увијек исплате

Фудбалери Лос Анђелес Галаксија предвођени Бијељинцем Дејаном Јовељићем пласирали су се у четвртфинале плеј-офа америчке МЛС лиге и тамо ће одмјерити снаге против градског ривала Лос Анђелес ФЦ-а.

Млади српски нападач већ сезону и по носи дрес екипе из Лос Анђелеса и права је напаст за све чуваре мрежа у лиги. Ове сезоне на 37 утакмица постигао је 15 голова и забиљежио три асистенције. За њега су Сједињене Америчке Државе обећана земља и он у правом смислу те ријечи живи амерички сан. То је признао у интервјуу за “Глас Српске”.

- Ниједног момента се нисам покајао што сам дошао овдје. Знам да људи имају предрасуде о овој лиги и да о њој говоре са дозом омаловажавања. Међутим, напредовала је доста, игра се јако квалитетан фудбал, долазе изузетни играчи, млади таленти попут нашег Рикија Пуђа, који је стигао директно из велике Барселоне. То вам све говори. Са друге стране, МЛС из дана у дан све више напредује, улаже се много у инфраструктуру. Имао сам прилику да недавно одиграм прву утакмицу у историји на новом, СоФи стадиону, на којем ће се играти наредно Свјетско првенство. Заиста једно велелепно издање. Да се мало и похвалим, стријелац сам првог гола у историји на том стадиону - истакао је Јовељић.

ГЛАС: Добре партије у САД Вам могу бити виза за одлазак на Мундијал. Надате ли се одласку у Катар?

ЈОВЕЉИЋ: Играње за своју земљу на СП је сан сваког фудбалера, велика част и привилегија и то ће вам сви рећи. Нема ту неке велике филозофије. На мени је да наставим квалитетно да радим и тренирам.

ГЛАС: Драган Стојковић Пикси Вас је увео у А репрезентацију, дао шансу против Јамајке и Јапана. Какав је он утисак оставио на Вас?

ЈОВЕЉИЋ: Тако је. Почаствован сам и захвалан Мистеру Стојковићу на томе. Он је на мене оставио најбољи могући утисак, као што сам и очекивао од човјека са таквом фудбалском и тренерском каријером. Велика је част радити са њим, а исто тако и дијелити свлачионицу са играчима које имамо. Прошао сам све млађе селекције Фудбалског савеза Србије, али играње за А тим је заиста нешто посебно.

ГЛАС: Имате ли намјеру да у скорије вријеме мијењате клуб, лигу, континент?

ЈОВЕЉИЋ: Искрено, не размишљам о томе у овом тренутку. Фокусиран сам на текући плеј-оф и свакодневне тренинге, на којима имам жељу да напредујем. Интересовања многих клубова из Европе наравно да пријају, али то је само мотив више да будем још бољи. Говорићемо о томе када дође вријеме за то.

ГЛАС: Навијачи Галаксија прогласили су Вас за најбољег играча клуба. Колико Вам значи ово признање?

ЈОВЕЉИЋ: Наравно да значи много. Најдража су признања када добијете од самих навијача, јер су они ти који осјећају клуб и живе за њега 24/7. Није мала ствар када баш од њих будете изабрани са фудбалера године, нарочито када сте странац и нисте са тог говорног подручја. И овом приликом бих им још једном захвалио. Даћу све од себе да оправдам њихово повјерење и у овом плеј-офу.

ГЛАС: Најбољи сте џокер у цијелој лиги, кад год уђете у игру нешто се дешава, уосталом дали сте 11 лигашких голова.

ЈОВЕЉИЋ: Учинак и статистике тако кажу, али не оптерећујем се пуно тиме. Увијек дајем 100 одсто, играо 90 или пет минута. Најбитније је да могу да помогнем тиму и да остварујемо побједе. Ако поред свега тога дођу и голови и асистенције, то је само додатни плус и мотивација за даље.

ГЛАС: Јесте ли задовољни пласманом на четвртом мјесту лигашког Запада?

ЈОВЕЉИЋ: Клуб реномеа ЛА Галаксија увијек тежи и циља ка највишем пласману, тако да, искрено, и нисам задовољан четвртим мјестом, јер сматрам да имамо квалитет за много више. Међутим, лига је изузетно уједначена и по квалитету све јача, тако да, на крају крајева, и можемо бити задовољни пласманом, имајући у виду да многе квалитетне екипе уопште нису ни ушле у плеј-оф.

ГЛАС: У првом колу плеј-офа избацили сте Нешвил. Шта очекујте од четвртфиналног окршаја против градског ривала ЛАФЦ-а?

ЈОВЕЉИЋ: Одлична су екипа, јако незгодна. Један Карлос Вела, некадашњи нападач Арсенала, игра за њих. Неће нам бити лако, али даћемо све од себе да и њих елиминишемо.

ГЛАС: И у Вашој екипи има неколико великих мајстора фудбала. Поменули сте Рикија Пуђа. Ипак главна звијезда је Мексиканац Чичарито Ернандез. Какав је лик, овако из прве руке?

ЈОВЕЉИЋ: Велики је играч, али је још бољи човјек. Овдје ужива статус легенде, нарочито што је са овог говорног подручја гдје има доста Мексиканаца. Оно што сам и очекивао од њега, то је и доказао. Ауторитет, лидер на терену, квалитетан саиграч и добар пријатељ.

ГЛАС: Саиграч Вам је и Даглас Коста, некадашњи фудбалер Шахтјора.

ЈОВЕЉИЋ: Са Костом је мало другачије, јер је Бразилац. Али такође ужива велики углед и поштовање, миљеник је навијача. О његовом фудбалском умијећу не треба трошити речи. Својим играчким квалитетом и понашањем много доприноси на терену. Велика је част дијелити свлачионицу и са њим.

Одличан шахиста

ГЛАС: Добро играш и шах, то ти је хоби и друга љубав, поред фудбала.

ЈОВЕЉИЋ: Деда и тата су ме научили и захвалан сам им на томе. Играо сам за мој клуб Пожегу на више турнира и то ме опушта. Нажалост, због клупских обавеза немам много времена да уживо играм на турнирима, али зато увијек кад могу одиграм онлајн партије. Одличан је за развој когнитивних вјештина, одговорност за доношење сопствених одлука и повлачења потеза може се поистовијетити и са фудбалском игром.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана