Светислав Пешић промовисао књигу “Моја игра, мој пут”: Немој да улазиш у дворану ако немаш знање

Душан Репија
Светислав Пешић промовисао књигу “Моја игра, мој пут”: Немој да улазиш у дворану ако немаш знање

БЕОГРАД - У мору тако јаких и поучних порука које су могле да се чују током промоције књиге Светислава Карија Пешића “Моја игра, мој пут” једна од најјачих јесте: “Немој да улазиш у дворану ако немаш знање”.

Актуелни селектор кошаркашке репрезентације Србије ту реченицу изговорио је помало шеретски и изазвао осмијех на лицу легенди српске кошарке које су испуниле салу “Краун плазе”. Човјек који је у каријери освојио готово све што се могло одао је и неколико тајни на том путу. Надовезујући се на ријечи Дејана Бодироге о притиску који је осјетио преласком у Барселону, само неколико дана након шампионског славља у Индијанаполису, Кари је рекао да уопште није осјећао притисак.

- Стално причамо о кошарци, успесима, трофејима... а мало времена посвећујемо причи о тренерима. Погледајте ова лица овде, погледајте и селекторе у нашим другим спортовима, одбојци, фудбалу, ватерполу... То је нешто што нас издваја од осталих. Сигуран сам да Божа Маљковић и Жељко Обрадовић мисле исто. Код нас не постоји притисак. Или знаш или не знаш. Ако знаш, успећеш, ако не знаш - нећеш. Често кажем ту реченицу да не треба улазити у дворану ако ниси свестан да знаш и можеш и држим се тога - рекао је Пешић.

Кроз каријеру, која је почела прије безмало 40 година, са низом опаски и лијепих момената присутне су провели његов син Марко, Бодирога и Владе Дивац, људи који га памте по родитељском одгајању и освајању медаља.

- Сећам се тренутка када сам у новинама прочитао да сам кандидат за репрезентацију 1987. године. Кари нас је селектовао за кадетско ЕП, био је ауторитет, али нас је мимо знања и кошарке научио да будемо професионалци. Највише смо му захвални због тога јер смо то касније валоризовали. Индијанаполис је круна свих нас. Заиста смо се спремали за те Американце и када смо на полувремену видели да смо близу, није била опција да не успемо - присјетио се Дивац.

Кари је на тристотинак страна описао свој пут, пут којим треба да иду млади кошаркаши како се не би пречесто ломили као трска која брзо израсте.

- До врха се не може стићи лифтом, већ степеницама. Када сам почео да пишем књигу 2016. године, мислио сам да је то смирај моје каријере. Ипак, нове обавезе и изазови нису ми дали мира. Ваљда је председник КС Србије Предраг Даниловић то видео у мени и ангажовао ме да покушамо да посложимо ствари - закључио је Пешић.

Аплауз препуне сале у којој су се нашли Жељко Обрадовић, Божа Маљковић, Дејан Радоњић, Ненад Крстић, Миливоје Каралејић, Дејан Томашевић, Дино Рађа, Марко Кешељ... довољно је рекао, јер је Каријева каријера заслужила да му вјерујемо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана