Преминуо Петроније Пера Зимоњић

Г.С.
Преминуо Петроније Пера Зимоњић

БЕОГРАД - Професор Петроније Пера Зимоњић, један од великана српске кошарке и пионира у раду са играчима на физичкој припреми, преминуо је данас у 79. години, саопштено је из Кошаркашког клуба Црвена звезда.

Осим што је изнедрио генерације студената, кошарку је својим знањем и применом свега у чему је био први на овим просторима, подигао на виши ниво у свом дјелокругу рада без кога је данас тешко замислити кошарку.

Петроније Зимоњић је рођен у Чачку 1942. године, а дио кошарке којој је дао много, био је више од пола вијека.

Био је члан стручног штаба женског тима КК Црвена звезда који је 1979. године постао првак Европе и који је као тренер предводио Страхиња Браца Алагић.

Дио црвено-бијеле породице био је и као немјерљива помоћ Владиславу Лучићу и КК Црвена звезда 1993. и 1994. године када се тај тим окитио узастопним титулама првака Југославије.

У стручном штабу КК Црвена звезда био је и у сезони 2010-2011 као члан тима Михајла Увалина.

Петроније Зимоњић је огроман допринос дао и као члан репрезентације која је 1995.године освојила титулу првака Европе и стручног штаба Душана Ивковића.

“Пера Зимоњић је био човек увек спреман за причу, ведрог духа и велики стручњак који је помогао и изнедрио велики број академски образованих људи, али и значајно помогао у развоју бројних кошаркаша и екипа знањем које је било испред свог времена”, наводи се у саопштењу Црвене звезде.

Вријеме и мјесто сахране биће објављени накнадно, преноси Б92

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана