Марко Јагодић Куриџа: Цибона изазов каријере

Милан Зубовић
Марко Јагодић Куриџа: Цибона изазов каријере

Верујем да је уговор са Цибоном изазов каријере и добио сам понуду која се не одбија. Задовољан сам уговором, није ту било много мудровања и одмах сам је и прихватио, изјавио је српски кошаркаш Марко Јагодић Куриџа, који је у једном дијелу каријере бранио боје бањалучког Борца.

* ГЛАС: Прелазак у Цибону изненадио је многе љубитеље кошарке. Како сте Ви видјели тај трансфер?

ЈАГОДИЋ КУРИЏА: Сигурно да је прелазак у Цибону велики искорак у мојој каријери, јер је тим из Загреба, уз Партизан и Црвену звезду, један од највећих клубова у бившој Југославији. Још сам под одређеним утиском, али чврсто стојим на земљи.

* ГЛАС: Прошле сезоне били сте најкориснији играч (MVP) шампионата БиХ са просјечним учинком од 19,8 поена и 11,9 скокова по сусрету. Да ли је ово нека врста награде за те партије?

ЈАГОДИЋ КУРИЏА: Сваке сезоне играо сам све боље и боље. Мислим да сам постао зрелији као кошаркаш па је тако стигао позив Цибоне да појачам њихове редове. Верујем да је изазов каријере и добио сам понуду која се не одбија. Задовољан сам уговором, није ту било много мудровања и одмах сам је и  прихватио.

* ГЛАС: Крајем прошле сезоне спекулисало се да ћете појачати редове Игокее. Колико је било истине у томе?

ЈАГОДИЋ КУРИЏА: Истина је да ме је крајем прошле сезоне тражила Игокеа и причао сам са тренером Драганом Бајићем, а у једном тренутку био сам веома близу доласка. Нажалост, наши се планови нису поклопили, али сам им захвалан што су пратили мој рад и били заинтересовани за мене, поготово сада када поново играју у Јадранској лиги, што је далеко већи изазов од наступа у Лиги БиХ.

* ГЛАС: Да ли је било понуда из највећих српских клубова Црвене звезде и Партизана?

ЈАГОДИЋ КУРИЏА: Било је интересовања оних мањих клубова који нису имали неке велике амбиције, али се понуда Цибоне није могла одбити. Генерално велики проблем у Србији је тај што сасвим слабо или боље рећи никако не прате кошаркашка дешавања у БиХ и сасвим слабо су упознати са квалитетом лиге, као и играчима који ту играју, па је тешко тим путем стићи до оних "највећих".

* ГЛАС: Како је дошло до преласка у Цибону?

ЈАГОДИЋ КУРИЏА: Један од најзаслужнијих за мој прелазак у загребачки тим је бивши тренер "вукова" Јасмин Репеша који је често долазио у Чапљину и приметио ме током утакмица. На његову препоруку отишао сам у Загреб, а нови тренер екипе Вељко Мршић, који је такође неколико пута био на утакмицама Чапљине, био је задовољан тако да смо се лако договорили о сарадњи.

* ГЛАС: Пошто сте рођени у Задру, да ли то значи да ћете бити третирани као домаћи играч?

ЈАГОДИЋ КУРИЏА: Србин сам по националности, али имам српско и хрватско држављанство, тако да се у Цибони нећу третирати као страни играч.

* ГЛАС: Пошто сте постали први српски кошаркаш који је заиграо за Цибону полије рата, има ли страха од неких непријатности у Загребу?

ЈАГОДИЋ КУРИЏА: Никад нисам ни помислио да ћу бити први Србин послије рата који је заиграо за Цибону и мислим да нећу имати проблема у новој средини. У суштини све се своди на то како се поставите према навијачима, клубу и игри. Рецимо, ако играте лоше и у неком српском клубу навијачи ће вам звиждати и свашта вам говорити са трибина, а иста је ситуација и у другим клубовима. Где год да играте увек има лоших људи који те прозивају, али се од тога искључим па ме уопште не дотиче, него сам базиран на дешавања на паркету. Гледаоци су ти који су платили карту и дошли да гледају свој тим и мислим да имају право да упућују критике играчима за недовољно залагање и лоше партије. Већ сам играо за Чапљину где су Хрвати већина и нисам имамо никаквих непријатности тако да се немам страха од наступа у екипи из Загреба.

* ГЛАС: Колику минутажу очекујете у дебитантској сезони у "вуковима"?

ЈАГОДИЋ КУРИЏА: Цибона је мене довела као "бек ап" играча и свестан сам да нећу бити носилац игре. Оно чиме бих био задовољан је између 15 и 20 минута по утакмици и то је оно чему се надам и чиме бих био презадовољан.

* ГЛАС: Прошла сезона била је одлична за Вас. Да ли је било позива за играње у некој репрезентацији с обзиром на то да имате двојно држављанство?

ЈАГОДИЋ КУРИЏА: Било је неких контаката и понуда од руководства бх. савеза, али никад нисмо озбиљније разговарали. Мој је проблем што немам никога из БиХ па не могу по основу тога да добијем држављанство, а пошто већ имам двојно, српско и хрватско, вероватно бих се морао одрећи једног. У сваком случају, драго ми је што су запазили моје игре мада никад се не зна шта будућност може донети.

Презиме

* ГЛАС: Већину љубитеља кошарке збуњује Ваша два презимена која носите. Које је "право", а које "додато"?

ЈАГОДИЋ КУРИЏА: Моје презиме је Јагодић, док је Куриџа додато породичном имену, тако да се потписујемо са два презимена. Иако сам већи дио живота провео у Новом Саду, рођен сам у Задру и тамо сам почео да се бавим кошарком. Пут ме послије тога одвео у Бањалуку и Чапљину, а сада у Загреб.

Лична карта

Име и презиме: Марко Јагодић Куриџа

Мјесто рођења: Задар

Датим рођења: 15. мај 1987.

Висина: 204 цм

Позиција у тиму: крило, крилни центар

Клубови: Спартак (Суботица), Војводина (Нови Сад), Борац (Бањалука), Чапљина, Цибона (Загреб).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана