UEFA пријети: Вjечити’ без навијача

Aгенције
UEFA пријети: Вjечити’ без навијача

Фудбалери Црвене звезде и Партизана би могли да играју без присуства навијача у Европи јер њихови стадиони не задовољавају безбjедносне критеријуме UEFA.

На првој међународној конференцији Факултета за спорт на тему "Менаџмент безбjедности спортских такмичења", највише пажње је привукло предавање Дерека Кирквуда, комесара за безбjедност такмичења у надлежности UEFA.

„У UEFA радим од 2007. године и иза себе имам пуно искуства. На посљедњем Европском првенству које је организовано у Пољској и Украјини, задатак ми је била едукација и надгледање спровођења мјера безбједности у Украјини. Све је протекло у најбољем реду, а ја бих да нагласим да UEFA не служи да би кажњавала већ правовремено едуковала све Савезе. Желимо прије свега да искључимо насилничка и национална иступања на утакмицама под нашим покровитељством", рекао је Кирквуд.

Кирквуд је истакао да не крије да је добро упознат са стањем на српским стадионима, али с еније на томе зауставио.

„Познати сте у Европи по утакмицама Звезде и Партизана. Вјероватно ћу гледати и предстојећи дерби. Такође, оно што је важно, а желим да нагласим јесте да ваши стадиони не задовољавају безбједносне критеријуме, а знамо сви да су утакмице у региону пуне националистичког набоја. Треба, дакле, донијети и спроводити законе да се то спречи. Енглеска је прави примјер. Жеља Европе је да се породице врате на стадионе, а Србија мора да се замисли над судбином својих највећих стадиона", упозорио је Кирквуд.

Доста пажње привукло је и предавање Жарка Зечевића, бившег предсједника фудбалског клуба Партизан.

„За безбедност су потребна два елемента а ми их већ имамо. Реч је Закону о спречавању насиља у спорту и Правилник ФСС о безбедности. И поред тога они су само мртва слова на папиру уместо да се спроводе у дело. Пример за брзо решавање заиста горућих проблема имамо из Енглеске. Маргарет Течер је преко ноћи донела закон, порушила ограде између игралишта и публике, а проблема после драстичних кажњавања нема. Имамо прави рецепт али не желимо да га примењујемо. Чуо сам упозорење и господина Кирквуда, а и моје је мишљење да Србија неће моћи да организује утакмице од европског значаја под покровитељством UEFA. Па због кога или ради чега играмо фудбал,уколико Звезда, Партизан или неки други не могу у Европу преко својих стадиона, пред својом публиком", истакао је Зечевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана