Знате ли која ријеч у српском језику је најчуднија а која најњежнија?

Г.С.
Foto: Скриншот

Мила, лане, Богородица, бака, танано, душа - само су неке од ријечи српског језика које су издвојене као најњежније, према истраживању познате странице која се бави правописом - „Дневна доза правописа“.

Ипак, у мору ријечи једна се издвојила као посебно њежна, која у себи носи емоције и љубав највишег нивоа а то је - МАЈКА!

Најњежније ријечи нису изабране без разлога, за сваку од њих вежу се њежна осјећања, објашњава лектор Александра Савић.

„Ријечи чедо и ушушкати можемо повезати са мајком, са домом. Дом и породица су високофреквентне ријечи у српском језику. Посебно ријеч породица јер се користи и да означи државу, отаџбина, народ... Није ни чудно што су изабране ове ријечи“, каже лектор Александра Савић, преноси АТВ.

Издвојено је и десет најчуднијих ријечи, а које се користе у српском језику, неке од њих су: бућкуриш, керефеке, скарабуџити, сокоћало, смандрљати. Као побједник издвојена је ријеч - ЧАЛАБРЦНУТИ.

„Најчудније су зато што се тешко изговарају, долазе из других језика и зато су чудне, односе се на звукове, представљају написане звукове које чујемо, оне су високозвучне и тешке за изговорити“, каже Савић.

Благослов, образовање, вазда, ономад, дика, чојство, чедо, огњиште - издвојене су као

најљепше старе српске ријечи. Међу њима, ипак, издвојена је прва међу најљепшима а она гласи - ДАБОМЕ.

„Односи се на неке апстрактне српске ријечи, које су повезана са традицијом, домом, породицом“, каже Савић.

Српски језик је ризница златних ријечи и израза, које са собом носе посебну сјету, емоцију и значење. Човјек који његује културу и историју, његује своје коријене и идентитет.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана