Жељезничка станица уклесана у планине: Изграђена само крамповима и лопатама

ГС
Жељезничка станица уклесана у планине: Изграђена само крамповима и лопатама

Планински масив Јунгфрау је окружен долинама река Гринделвалд и Роне у јужним средишњим швајцарским Алпима између градова Бриг и Интерлакен.

Његови главни врхов досежу 4.158 метара надморске висине, и читав крај је познат као ектремно тежак терен за алпинизам. Међутим, осим природе која је овде сурова и невероватно лепа, овај крај је познат и по једном другом садржају.

Радови на жељезници су започели 1896. године, а свечано је отворена 1. августа 1912. године. Пруга се протеже у дужини од око 9 километара, а највећим делом пролази кроз тунел прокопан унутар Монц и Егер врхова, како би се пруга заштитила од екстремних временских услова.

Осим полазне и долазне станице, жељезница има још две међустанице унутар тунела. Све до 2016. године, када је воз престао да се ту зауставља, путници су могли да изађу и погледају кроз прозоре на стенама који гледају на суседне планине. Након силаска из воза, ту су се туристи и путници окупљали како би се фотографисали и уживали у панорамском погледу.

Једини приступ станици Еигерванд који није преко воза је пролаз направљен, погађате, у стенама. Пролаз се зове Stollenloch.

, и та “рупа” је настала током изградње железнице како би се уклонио камен и земља док су радници пробијали тунел у планину. 

Железница Јунгфрау сматра се врхунским техничким подухватом инжењеринга с краја 19. вијека, изграђена практично без икаквих машина, само крамповима, лопатама и снагом мишића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана