У центру Београда налази се свињац са преко 1.000 прасића ФОТО

Г.С.
У центру Београда налази се свињац са преко 1.000 прасића ФОТО

Несвакидашњи "свињац" са више од 1.000 прасића из читавог свијета налази се у срцу Београда. Њих је скупио и у главни град Србије донио колекционар Иван Величкович који може да похвали необичним хобијем и још необичнијом колекцијом.

- Ја сам као мали чувао свиње и с обозиром да сам био млад за крупну стоку, добио сам задатак да у ограђеном простору чувам свиње. Касније сам постао ветеринар и практично цео живот ме је стока одржавала, од ситног до крупног грла. Онда сам почео да скупљам прасиће, па такорећи играчке. Током година накупио их је се заиста велики број - казао је за Рину Иван Величковић.

У његовом сасвим необичном свињцу могу се пронаћи од најмањег прасета, преко пијаног, па све до мама свиње.

- Доста примерака сам нашао у америчким стриповима, чак имам и колекцију чоколадних прасића који су увијени у тадашње марке. Бројна је колеција малих, али и великих прасића, од оних који држе пивску флашу до оних који представљају прави раритет, попут стакленог прасета - додао је Иван.

Међутим, иако су све то заправо фигуре, Иван је морао једној крмачи да укаже чак и љекарску помоћ.

- Моју прву фигуру, крмачу пронашао сам у блату у Батајници, њу је један пас оштетио, била је сва изгребана са сломљеном ногом, ја сам јој направио те ногице од столарског типла и сада је и она у мојој колекцији - прича Величковић.

Али, оно прасе које му је надраже, свакако је оно које је стигло са Хаваја, које на себи има чак 10.000 шкољки. Занимљиво је да једно прасе добио и од дјетета које има само 15 година.

- Од једне девојчице добио сам ручно направљено мало прасе које на себи има црвену машну - истиче Иван.

Ипак, не треба се чудити, Београд има традицију у узгоју свиња коју је очигледно заборавио. Некада давно, у доба Милоша Обреновића улицама су умјесто пудлица шетале свиње Моравке.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана