Свештеник објаснио треба ли се исповиједати прије сваког причешћа

ГС
Foto: Илустрација

У току је трећа нед‌јеља Васкршњег поста, током које треба постити на води од понед‌јељка до петка, док је у суботу дозвољено уље, а у недељу риба, јер на овај дан (7. април) падају Благовијести.

Једна недоумица увијек мучи вјернике током поста - када су литургије и када вјерници могу да се причесте.

Све дилеме открива отац Радослав Савовић, старјешина храма Светих апостола Вартоломеја и Варнаве у Раковици.

Верници могу да се причесте оним данима када се служе литургије. Дакле, суботом и недељом, а у Васкршњем посту и средом и петком, када се служе литургије пређеосвећених дарова, а у петој недељи и у четвртак, између великих бденија. У последњој недељи поста, у страсној седмици, служе се у понедељак, уторак и среду", открива духовник.

Назив "литургија пређеосвећених дарова" заправо означава да су часни дарови (хљеб и вино - тијело и крв Христова) освећени на пређашњој недељној литургији, када се намјенски освећује више дарова, како би се они служили на причешћу у сриједу и петак.

Отац Радослав је открио и зашто се ова литургија служи само у Васкршњем посту.

"Та литургија настала је у Цариграду, али приписује се римском епископу Светом Григорију Двојеслову, који ју је пренео у Рим. Значи, у пракси код православних је била увек и служи се само и искључиво у Васкршњем посту. Она је и позив верницима да се чешће причешћују у дане покајања, а не само суботом и недељом", навео је он.

Духовник је открио и да ли је исповијест обавезна прије сваког причешћа и колико пута се можете причестити у једном посту.

"Ако људи посте цео пост, онда се могу чешће причешћивати, а ако постите само једну недељу, или прву и последњу седмицу, онда се можете причестити у дан литургије уз обавезну исповест, да бисте добили благослов цркве. Исповест је генерално добра за све, али ако се чешће причешћујете, не морате се исповедити пре сваког причешћа, али свакако за причест без исповести треба да тражите благослов свог духовника, који ће проценити да ли ће га дати или неће, како буде сматрао прикладним", објашњава отац Радослав, пише Курир.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана