Стижу паклене врућине на Медитеран, ево гдје ће бити најтоплије

ГС
Стижу паклене врућине на Медитеран, ево гдје ће бити најтоплије

Масе топлог ваздуха над сјеверном Африком и средишњим Средоземљем пробијају се према истоку, па ће од уторка до петка у Грчкој и Турској понегдје узроковати пораст температура до 45 Целзијуса.

Највише температуре очекују се у сриједу и четвртак, а током викенда требало би се смање, прогнозира грчка метеоролошка служба.

Од уторка школе ће се у дијеловима те земље или затворити у 11.30 сати или остати потпуно затворене ако локалне заједнице одлуче да је врућина прејака.

Грчко министарство рада позвало је људе у јавном и приватном сектору да, ако је могуће, раде од куће.

За бројне туристе који су тренутно у Атини, Црвени крст Грчке поставио је штандове на средишњем тргу Синтагма и на Акропољу, гдје особље дијели бесплатну воду.

Људима се савјетује да избјегавају изласке у врелим подневним сатима, да пију пуно воде, избјегавају алкохол, не једу превише и избјегавају интензивно вјежбање на отвореном.

Многи градови и општине у Грчкој отварају јавне, климатизоване зграде у којима уточиште могу потражити бескућници, као и људи који код куће немају клима уређај.

Турска метеоролошка служба такође је упозорила на топлотни талас, који ће посебно погодити запад земље, гдје се очекују температуре од око 45 степени.

Савјетује се избјегавање боравка на отвореном у времену од 11 до 16 сати, нарочито старијим особама, дјеци и хроничним болесницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана