Шта западном Балкану доноси долазак Орбанове земље на чело Савјета ЕУ

Маријана Миљић Бјеловук
Шта западном Балкану доноси долазак Орбанове земље на чело Савјета ЕУ

Затегнути односи водећих европских земаља са Републиком Српском и Србијом могли би да буду релаксирани у другој половини ове године, јер Мађарска за десетак дана ступа на позицију пресједавајућег заједнице европских држава.

Већ доказани савезник региона, посебно српског народа, 1. јула долази на чело Савјета Европске уније и на тој позицији задржаће се до краја године, а у складу са тим објављен је и службени слоган предсједавања под називом "Make Europe great again", односно "Учинимо Европу поново великом".

Шта за западни Балкан значи долазак Мађарске на чело ЕУ питали смо политичке аналитичаре који тврде да упркос релаксирању односа европских земаља са Српском и Србијом не можемо очекивати драстичне промјене нити одступање од званичног дискурса, јер земља Виктора Орбана нема потенцијала да мијења политике које су створене од стране великих центара моћи.

- Мађарска ће свакако унутар Европске уније изнијети српско виђење одређених проблема - поручили су аналитичари.

Слоган, логотип и програм

Пласирани слоган Мађарске – "Учинимо Европу поново великом" идентичан је слогану који је бивши амерички предсједник Доналд Трамп користио у кампањи 2016. године.

Ипак, из Мађарске истичу да њихов избор нема везе са Трампом, иако је он у одличним односима с премијером те државе Виктором Орбаном.

- То је референца на активно предсједништво. Заправо показује манифест да би заједно требало да будемо јачи него појединачно, али да нам треба допустити да останемо оно што јесмо кад се удружимо. Такође, приказује идеју да Европа може постати независан глобални актер у нашем трансформирајућем свијету - рекао је министар за европске послове Јанош Бока и додао да не зна да ли би Трамп икада желио учинити Европу поново великом.

Мађарска је такође представила Рубикову коцку као свој лого, коју је Бока описао као есенцију мађарског генија.

Такође, објављен је и програм Мађарске за предсједавање ЕУ, у којем стоји да је досљедна политика проширења Уније, заснована на заслугама, један од седам приоритета. Такође, подвукли су у програму свог рада да ЕУ не може бити потпуна без приступања западног Балкана том блоку.

- ЕУ је дуго била ангажована на обезбеђивању европске перспективе за западни Балкан, јер заједница не може бити потпуна без приступања овог региона. Интеграција региона користи ЕУ у економском, безбједносном и геополитичком смислу - наведено је у програму.

Са циљем даљег проширења и продубљивања сарадње, наводе, партнери, биће позвани на консултације како у оквиру Самита ЕУ-западни Балкан тако и у оквиру Европске политичке заједнице. Када је ријеч о планираном Самиту ЕУ-западни Балкан Мађарска током предсједавања планира да он буде организован у региону и да одржи међувладине конференције са земљама кандидатима "када је то прикладно".

Наглашавају и да је проширење једна од најуспјешнијих политика ЕУ и да је, како би се очувала ова повољна тенденција, од суштинског значаја да политика проширења буде заснована на заслугама, уравнотежена и кредибилна.

Осталих шест приоритета мађарског предсједавања односе се на нови европски споразум о конкурентности, јачање европске одбрамбене политике, спречавање илегалних миграција, обликовање будућности кохезионе политике ЕУ те пољопривредну политику оријентисану на пољопривреднике и рјешавање демографских изазова.

Савезник

Политиколог Мирко Матић сматра да је предсједавање Мађарске Европском унијом свакако добра вијест за регион.

- Мађарска је доказани савезник региона западног Балкана, посебно Србије и Републике Српске, и сигурно да ће председавање ове земље релаксирати и наше односе са Европском унијом, који су затегнути након изгласавања резолуције о  Сребреници у Генералној скупштини УН за коју је гласала велика већина земаља ЕУ док су неке, попут Њемачке, агитовале за доношење исте -  казао је "Гласу" Марић.

Међутим, не можемо очекивати, наглашава он, никакве драстичне промјене нити одступања од званичног дискурса јер Мађарска нема потенцијала да мијења политике које су створене од стране великих центара моћи.

- Барем не тренутно. Оно што је интересантно јесте то да се председавање Мађарске поклапа са битним догађајима у свету - изборима у Француској, Великој Британији, више покрајина у Немачкој, као и са изборима у Сједињеним Америчким Државама. Након избора за Европски парламент, на којима су странке десног спектра забележиле добар резултат, посебно у Немачкој и Француској, многи очекују да се добар резултат и на наредним изборима понови - поручио је Матић.

Нова десница доживљава, нагласио је он, свој успон, али и додаје да је свакако најважније лице овог покрета  Доналд Трамп - предсjедник чији је мото "Учинимо Америку поново великом" преузео и прилагодио Орбан за потребе предсједавања Мађарске ЕУ.

- Рекао бих да ово не представља само гест симпатије према човеку који има највеће шансе да поново уђе у Белу кућу. Ово, као и друге активности странака нове деснице личи на координисано деловање које за циљ има стварање нове реалности у којој ће се на одговорним функцијама у својим државама налазити Трамп, Орбан, Марин ле Пен, Најџел Фараж, Бјорн Хеке и други - казао је Матић.

Ове промјене се могу, наводи он, позитивно одразити на наш регион, прије свега јер између нас, и горе наведених лидера, постоји нека врста разумијевања па и симпатија.

- Али оно што је најважније, нова десница наступа искрено, а искреност је ресурс који у данашњој међународној политици недостаје - закључио је Матић.

Супротни ставови

Асистент на Факултету политичких наука у Бањалуци Синиша Симикић наглашава да је мађарско предсједавање Европском унијом свакако обиљежено предстојећим расплетом рата у Украјини.

- Наиме, свједоци смо да Мађарска нема подударне ставове са другим чланицама Уније о питању помоћи Украјини и генерално о том сукобу. Такође, уз Мађарску све више се ка томе прикључује и Словачка, тако да се свакако може очекивати неразумијевање унутар чланица ЕУ о том питању - казао је "Гласу Српске" Симикић.

Слоган који је Мађарска представила, наводи и он, подсјећа неодољиво на Трампов слоган из предсједничке кампање.

- Сам слоган експлицитно говори о суверенизму европских нација за који се Мађарска годинама залаже, то јесте да земље унутар Европе воде политике у складу са својим интересима, а не према диктатима САД - поручио је Симикић.

Наглашава да Република Српска као пријатељ Мађарске може очекивати, као и до сада, разумијевање за проблеме с којим се сусреће.

- Мађарска ће унутар Европске уније изнијети српско виђење одређених проблема. У погледу конкретних помака са ЕУ није реално очекивати да Мађарска може да ствари помјери с мртве тачке, јер то и није у њеној надлежности. Ипак, веома је битно што је у овој по Републику Српску веома изазовној години пријатељска земља постаје предсједавајућа у Европској унији - закључио је Симикић.

Критике Орбана

Премијер Мађарске Виктор Орбан у више наврата до сада жестоко је критиковао челника ЕУ, а Брисел је назвао "лошом савременом пародијом" која се још увијек може поправити.

Такође, почетком овог мјесеца навео је да би руководство ЕУ могло да заустави сукоб у Украјини за један дан да то жели.

- Да европски лидери сада желе мир, прекид ватре на фронту би се догодио у року од 24 сата. Требало би само да кажу: "Драги Украјинци, прекид ватре је неопходан, треба да буде заустављен, нећемо давати више оружја и новца док не дође до прекида ватре и мировних преговора". Доналд Трамп то може да среди за један дан - казао је Орбан.

Он је изјавио да уколико западне земље наставе истим темпом као до сада да шаљу оружје све већег домета у Украјину, "ускоро ћемо се приближити коначној и посљедњој станици, када ће се западноевропске или америчке трупе наћи у Украјини".

Мађарски премијер је упозорио да се у овом тренутку налазимо на неколико центиметара од директног сукоба и лидери ЕУ то и желе.

- Морамо да се боримо да Мађарска, по својој жељи, остане ван свих акција које желе да спроводе ван територије Мађарске и против других држава - поручио је Орбан.

Он је и почетком ове године рекао да би Србија требало да постане чланица ЕУ што је прије могуће, јер ће у супротном Београд изабрати сарадњу са другим партнерима, а Брисел ће изгубити ту земљу.

- Треба да завршимо стари задатак у вези са проширењем прије него што приступимо новом проширењу са Украјином. Ако не интегришемо Србију што је прије могуће, изгубићемо је. Србија има друге варијанте. Она је управо закључила споразум о слободној трговини са Кином - рекао је Орбан, који је и тада најавио да је проширење ЕУ на западни Балкан приоритет за Будимпешту током предсједавања Савјету ЕУ.

Сијарто у Бањалуци

Министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто je приликом посјете Бањалуци у априлу ове године изјавио да без брзог развоја и стабилне Републике Српске не може бити стабилан ни западни Балкан.

- Подршка Републици Српској није само у интересу западног Балкана већ је у стварном интересу ЕУ, јер просперитетан простор западног Балкана помаже и развоју и напретку ЕУ - рекао је Сијарто.

Доста је разлога, како каже, зашто Мађарска има пријатељске односе са Републиком Српском.

- Два народа, српски и мађарски, су заиста братски народи. Сматрамо да снажна и стабилна Република Српска може бити стабилизујући фактор на западном Балкану - рекао је Сијарто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана