Породица кренула на љетовање, вратили их са царине због једне грешке

ГС
Породица кренула на љетовање, вратили их са царине због једне грешке

ЗАГРЕБ - Љето је пред вратима, а сви једва чекају да спакују кофере и крену на пут.

Али прије него што то учините, важно је да провјерите ваше документе како бисте избјегли потенцијалне проблеме на границама и аеродромима.

Једна таква ситуација десила се породици из Србије која је кренула у Грчку. Како причају, они су уплатили љетовање на Закинтосу, узели годишње одморе и кренули на пут. Међутим, када су стигли на аеродром уследио је шок. Приликом чекирања запослени су уочили да је дјетету истекао пасош. Када су погледали пасош родитељи су схватили да је дјетету пасош извађен прије четири године, а дјеци млађој од три године живота пасош се издаје са роком важења од 3 године.

Тако су морали да се врате са аеродрома и потраже алтернативно рјешење како им не би пропао уплаћено љетовање. Сада покушавају по хитном поступку да заврше документа, па да аутом отпутују до Закинтоса, јер авиони на тој релацији иду на сваких 7 до 10 дана. Из агенције су им рекли да ће им у сваком случају сачувати резервисан апартман уколико успију да стигну бар на пар дана и тако им не пропадне у потпуности уплаћен аранжман.

Провјера докумената прије путовања

Путовање је увијек узбуђење, али може постати стресно ако нисте добро припремљени. Провјера ваших докумената прије путовања може да вам уштеди много времена и проблема на граници. Прије него што спакујете кофере, провјерите ваше путне исправе:

  • да ли је пасош важећи,
  • да ли је пасош визиран, уколико путујете у државу за коју је потребна виза,
  • да ли имате друга документа која могу затражити погранични органи државе у коју путујете,
  • да ли је важећа возачка дозвола,
  • да ли је важећа саобраћајна дозвола,
  • да ли је потребна вакцинација против одређених болести, уколико путујете у државе за које је неопходна вакцинација или на тропске или сличне дестинације.

Уколико путујете са дјецом, важно је провјерити њихове пасоше, ако су извађени прије пар година, да ли су истекли, јер дјечији пасоши кратко трају. Ово је период важења дјечијих пасоша:

  • за дјецу млађу од 3 године живота пасош се издаје са роком важења од 3 године,
  • дјеци од 3 до 14 година пасош се издаје са роком важења од 5 година,
  • дјеци старијој од 14 година, као и одраслим особама пасош се издаје са роком важења од 10 година.

Ако су горе наведени документи уредни, након тога провјерите које услове је потребно испунити за земљу коју планирате да посјетите. Ове информације можете пронаћи на сајтовима амбасада или конзулата земље коју планирате да посјетите.

Такође, можете се консултовати са агенцијом за путовања која може пружити додатне информације и савјете. На званичном сајту Министарства спољних послова Републике Србије, у одјељку општих препорука објављене су опште препоруке прије путовања.

Услови за путовања

Такође, важно је знати да свака земља има различите захтјеве за важење путних исправа. Ево шта требате знати о Грчкој, Турској, Хрватској, Албанији, Египту и Црној Гори.

Ако путујете у Грчку, ваш пасош мора бити важећи најмање три мјесеца од тренутка када планирате да напустите Грчку.

За путовање у Турску, ваш пасош мора бити важећи најмање 150 дана од дана када планирате да уђете у земљу.

За улазак у Шпанију ваш пасош мора бити важећи најмање три мјесеца од датума када планирате да се вратите.

За путовање у Хрватску, ваш пасош мора бити важећи најмање три мјесеца од датума када планирате да се вратите.

За путовање у Египат, потребна вам је туристичка виза, коју можете добити на аеродромима широм земље. Ако путујете преко аеродрома у Каиру, препоручује се да раније прибавите визу преко дипломатског представништва.

За путовање у Црну Гору, можете ући са важећим пасошем.

Ако ваша путна исправа није важећа, можете бити спријечени да пређете границу, што може довести до отказивања вашег путовања. Такође, ако не испуњавате услове које захтијева земља коју планирате да посјетите, можете бити одбијени на граници, што може довести до додатних трошкова и стреса.

Препоручује се да ове информације провјерите на званичном сајту надлежног министарства или да контактирате конзуларно представништво земље у коју путујете прије него што кренете на пут, савјетује "Мондо".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана