Погледајте на којим плажама у Хрватској није препоручено купање

Agencije
Погледајте на којим плажама у Хрватској није препоручено купање

ЗАГРЕБ - Море у Приморско-горанској жупанији је готово у потпуности одличног квалитета, али купање се због загађености тренутно не препоручује на пет плажа, од којих су три загађене комуналним отпадним водама, а две угљоводоницима, саопштено је из жупанијског Наставног завода за јавно здравство.

Директорка Одсијека за санитарну микробиологију и биологију околине у том Заводу Дарија Вукић рекла је да се купање не препоручује на три плаже на подручју Новог Винодолског, јер су биле загађене комуналним отпадним водама, преноси портал Индеx.хр.

Ријеч је о плажама Загори купалиште - запад и исток те Брибирској обали, али квар због којег је до загађења дошло је уклоњен па се очекује да ће нови налази потврдити да је море и на тим плажама чисто те да ће забрана купања бити укинута. 

Купање се не препоручује ни на плажама Кланчић и Поткварово у Кострени, које су, као и прије неколико мјесеци, загађене угљоводоницима индустријског порекла, а стање се редовно надзире.

Вукић Лушић је додала да се квалитет мора ове године надзире на 1.008 локација на хрватском дијелу Јадрана, у седам приобалних жупанија, од којих се 270 локација налази у Приморско-горанској жупанији.

Према Европском извјештају за 2022., Хрватска, која има нешто строже критеријуме, трећа је по квалитету мора у Европи, након Кипра и Грчке, а и претходних година је била међу првих пет, рекла је она. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана