Пилотима је забрањено да носе браду, а разлог ће вас изненадити

Агенције
Пилотима је забрањено да носе браду, а разлог ће вас изненадити

Да ли сте икада видјели пилота са брадом? Шансе су мале, готово једнаке нули јер у авијатици постоји стриктно правило да док су на дужности они не смију носити браду.

Занимање пилота има много предности, али – има и једну “ману”, која се, истина, односи само на мушкарце. Већина авио-компанија има стриктно правило које каже да пилоти не смију да имају браду када су на послу, односно да у кокпит авиона морају ући свјеже обријани. Због чега је то тако? Одговор је повезан са безбједносним мјерама.

- Како маске са кисеоником не би изгубиле своју функционалност, авио-компаније су осмислиле правило да пилоти увијек морају бити глатко обријани на летовима - појаснили су представници Федералне Авијатичке Администрације.

Како су повезани брада и безбједност у авиону

Пилоти су на лету одговорни за све путнике и чланове посаде, па је самим тим и њихова способност за несметан рад и безбједност нешто што се ни на који начин не смије доводити у питање. Али, како брада може утицати на ово? Одговор је директно, јер у случају неке ванредне ситуације маска са кисеоником мора савршено да налегне на њихово лице.

Када је оно обријано, то није тешко, али када није, брада може створити проблем и онемогућити потпуно пријањање онемогућава, што може довести живот пилота и свих осталих људи у авиону у ризик, појаснио је службеник Федералне Авијатичке Администрације (ФАА) у интервјуу за портал "Thrillist", а пренио Њујорк Пост.

Правило да пилоти не смију имати браду није новитет

Ово необично правило није новијег датума, већ је осмишљено крајем 20. века, а тачније 1987. године. Прије него што је уопште и постављено, научници су спровели детаљну студију о утицају браде на дјелотворност маске са кисеоником, при чему се испоставило да брада не само да онемогућава потпуно пријањање маске, већ и продужава вријеме које је пилотима потребно да је правилно ставе.

Резултати су показали да је губитак кисеоника који се пушта кроз маску био између 16 и 67 процената код пилота који су имали браду, што би у екстремној ситуацији могло угрозити њихов и живот путника и летачког особља који се налазе у авиону. Наравно, када су ван дужности, пилоти могу да носе браду, јер тада нису одговорни за животе свих људи на лету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана