Ово је најмоћнија Српкиња на свијету: Ради за Американце и паметно ћути

ГС
Ово је најмоћнија Српкиња на свијету: Ради за Американце и паметно ћути

На Форбсовој листи 100 најмоћнијих жена свијета нашла се и једна српска глава.

Ријеч је о Фиби Новаковић, Американки српског порекла, "тешкој" 294 милиона долара. Она је једна од ријетких жена на позицији извршне директорке у подручју војне индустрије, која је на овој престижној листи заузела 29. мјесто.

Фиби је на челу највеће војне компаније "General Dunamiscs" која се бави производњом одбрамбене технологије за америчку владу.

Новаковићева је прijе тога била и агенткиња компаније ЦИА, а такође је била ангажована и на другим дужностима у министарству обране САД. Иако иза ове жене стоји богата радна историја, она се рijетко појављује у јавности и скоро никада не даје изјаве за медије.

Ко је заправо Фиби Новаковић и како се винула тако високо у "мушком свијету?"

У ретроспективи, чини се да је одувijек била предодређена за војни свијет. Њен отац, српски имигрант који је стигао преко Велике баре са 17 година и са само 50 долара у џепу, касније је служио у војној обавjештајној служби као потпуковник у америчким ваздушним снагама.

"Могућности које је ова земља пружила мојем оцу заиста су ми биле усађене у раном дjетињству и зато заиста вјерујем у служење нацији", рекла је Фиби Новаковић у једном од рijетких и кратких јавних обраћања на војном универзитету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана