Откривено зашто је „Мекдоналдс" напустио БиХ

Г.С.
Откривено зашто је „Мекдоналдс" напустио БиХ

Посљедњи хамбургер у Сарајеву послужен је 30. децембра пошто је „Мекдоналдс" напустио Босну и Херцеговину послије 10 година. Али разлог томе нису били ћевапи које становници БиХ више воле, већ то што је фирма из САД хтјела да спречи „даље нарушавање угледа бренда", пише аустријски „Клајне цајтунг".

Гужва пред Мекдоналдсом" у Сарајеву 30. децембра 2022. била је већа него када је он отворен 2012. године, јер је то требало да буде његов посљедњи дан у БиХ.

Оно што је дуго најављивано постало је реалност за неколико дана: Американци су затворили своја врата у Босни и Херцеговини и напустили тржиште, пише аутор Марко Петелин у „Клајне цајтунгу".

„Од отварања прве филијале у БиХ, „Мекдоналдсови" хамбургери су тешко пролазили у Сарајеву, јер би ријетко ко у тој земљи замјенио национална јела, као што су пљескавица или ћевапчићи у сомуну, хамбургером, помфритом и кечапом. И зато што је, са просјечним мјесечним примањима од нешто испод 350 евра, већина људи то тешко могла да приушти.

Међутим, сам власник франшизе у БиХ задао је смртни ударац америчком хамбургеру", пише „Клајне цајтунг", позивајући се на босанскохерцеговачке изворе.

Власник „Мекдоналдсове" франшизе у БиХ је Харис Ихтијаревић, за кога аустријски медиј наводи да је нагомилао велике дугове од око 600.000 евра, те да су забиљежене велике недослиједности у руковођењу, а изгубљен је и спор против „Рајфајзен банке" око закупа пословног простора у Титовој улици у Сарајеву.

„Кап која је прелила чашу у америчком штабу вјероватно је био директоров службени аутомобил: Ихтијаревић се почастио, ни мање ни више, него „бентлијем" као возилом, а прича се да је луксузни аутомобил изнајмио о трошку „Мекдоналдса".

Кориснику франшизе одузета је лиценца јер сједиште у САД жели да спријечи даље нарушавање бренда", пише аустријски лист.

Како се додаје, „Мекдоналдс" не планира нову лиценцу у БиХ, а аутор текста наводи како је то „коначно мали пораз глобализације пред националним културним добрима", преноси Спутњик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана