Они су најусамљенија генерација у историји

B92
Они су најусамљенија генерација у историји

Свједоци смо да су људи данас јако усамљени. Посљедица модерног начина живота довела је до тога да се осјећамо усамљено и отуђено од других, али и да све теже склапамо пријатељства.

Миленијалци су једна од најусамљенијих генерација у историји. Недавно истраживање показало је да се скоро једна трећина људи старости између 22 и 37 година осјећа усамљено. У поређењу са њима људи рођени у бејби бум генерацији рекли су да се само у 15 одсто случајева осјећају усамљено.

Оно што је још тужније јесте чињеница да је 20 одсто миленијалаца рекло да вјерује како немају праве пријатеље око себе. Чак три од 10 миленијалаца изјаснило се да се осјећају усамљено.

Психолози широм свијета скренули су пажњу на то да се свијет налази у великој опасности од епидемије усамљености. Изолација полако нарушава ментално здравље, а све то води даљој изолацији и осамљивању. Изолација се сматра кривом за велики пораст броја смрти из очаја укључујући фатална опијања алкохолом, предозирање дрогом и самоубиства.

Старије генерације имале су много мање начина да комуницирају. Миленијалцима је на располагању различита технологија која не само да им дозвољава да се дописују и зову, него могу и да остваре видео позив са било ким, на било ком мјесту у свијету.

Ту су и друштвене мреже, које их још више повезују, али без обзира на њих и овакав вид комуникације, пораст броја усамљених људи се и даље биљежи. На питање колико пријатеља имају, најчешћи одговор је био од једног до 4. Само 6 одсто миленијалаца рекло је да имају преко 50 пријатеља.

Нова истраживања су показала и да нова пријатељства нису јака као што су некада била. Бејби бумери су били најпријатељскија генерација. Чак 30 одсто миленијалаца је одговорило да више никога не сматрају најбољим пријатељем, пише Дејли мејл.

За овако лошу статистику научници криве друштвене мреже које просто тјерају људе да се стално пореде са другима и буду под притиском. Зато је препорука да послушају савјете старијих и да изграде јаке везе и искрене односе са пријатељима јер ће то много доприњети њиховом менталном здрављу, а уједно ће им обогатити животе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана