Нови поход на Титаник: Двојица авантуриста спустиће се на дно океана (ВИДЕО)

Агенције
Нови поход на Титаник: Двојица авантуриста спустиће се на дно океана (ВИДЕО)

Двојица авантуриста, амерички милијардер луксузних некретнина и истраживач дубоког мора, планирају да путују подморницом како би истражили Титаник.

Авантуризам или спасавање приватне индустрије подводних пловила послије имплозије подморинице "Оушн гејта" 2023, у којој је страдало петоро људи?

Бизнисмен из Охаја Лари Конор и Патрик Лејхи, суоснивач компаније "Тритон сабмаринс", кажу да желе да спусте подморницу до дубине од око 3.800 метара да би видјели олупину брода у сјеверном Атлантском океану, преноси РТС.

Приватна индустрија подводних пловила уздрмана је пошто је пет људи погинуло када је прошле године експлодирао брод који је изградио "Оушн гејт" на путу до Титаника.

Портпарол компаније Ларија Конора рекао је да ће се на планирано путовање кренути тек када надлежне поморске организације у потпуности сертификују њихову подморницу.

За сада не постоји временски оквир за планирану експедицију.

Конор и Лејхи ће користити подморницу названу Тритон 4000/2 Абиссал Екплорер – "4000", што се односи на дубину у метрима до које пловило може безбједно да зарони.

Подморница Титан коју је изградио "Оушн гејт" била је направљена од карбонских влакана и сертификована само до дубине од 1.300 метара, далеко мање од дубине океанског дна гдје је лежала олупина Титаника.

У јуну 2023. брод је експлодирао на путу до олупине Титаника. Извршни директор "Оушн гејта", Стоктон Раш (61) погинуо је у пловилу заједно са још четири путника: британско-пакистанским бизнисменом Шахзадом Давудом (48) и његовим сином Сулејманом (19), британским бизнисменом Хамишом Хардингом (58) и Пол-Анри Наргеолеом (77), бившим француским морнаричким рониоцем.

Раш је био познат по томе што је био немаран по питању безбједност и игнорисао је неколико упозорења савјетника о потенцијалним проблемима са Титаном. Истраге америчких и канадских власти су у току.

Конор је за "Вол стрит џурнал", који је први извијестио о најављеној експедицији Тритон, рекао: "Желим да покажем људима широм свијета да, иако је океан изузетно моћан, може бити диван и пријатан и заиста промијенити живот ако се њиме бавите "на прави начин".

Приватна индустрија подводних пловила је послије катастрофе Титана потпуно страдала, а Конор и његов сарадник се надају да ће њихово успјешно путовање поново повратити интересовања предузетника.

"Оушн гејт" је обуставио рад, а друге фирме су пријавиле да су им отказане бројне поруџбине и пад интересовања послије имплозије Титана.

"Ова трагедија је имала језив ефекат на интересовање људи за ова пловила", изјавио је Лејхи.

Патрик Лејхи је суоснивач "Тритон сабмаринса" од 2008. године, а Конор је шеф "Конор групе", инвестиционе компаније за некретнине са сједиштем у близини Дејтона, Охајо.

Године 2021. дуо се заједно подморницом спустио до Челенџер дипа и Сирена дипа у Маријанском рову - најдубљој тачки на Земљином морском дну.

 

 

@dailymail A billionaire plans on venturing to the Titanic wreckage, one year after the catastrophic event that killed five. Ohio real estate investor, Larry Connor will travel down in a 2-person submarine where the infamous ship went down. Created by Triton Submarines, the vessel costs an estimated $20 million. There is no planned date for when the expedition will take place. #news #submarine #titanic #oceangate #tritonsubmarines #billionaire #shipwreck #deepsea ♬ Hard News - DM Production

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана