Научно објашњење: Зашто никада не би требало да убијате паука у кући?

ГС
Научно објашњење: Зашто никада не би требало да убијате паука у кући?

Сви знају за "бапске приче", али сад постоји и научно објашњење, ево зашто никада не би требало да убијете паука у кући.

Зашто никада не би требало да убијате паука у кући

Старо сујеверје каже да никада не убијате паука у кући! Зашто?

Ако нисте знали, и наука потврђује да ни у ком случају није паметно убијати ове инсекте. А ево и зашто.

Истина је да су паукови важан део природе и нашег унутрашњег екосистема – као и други организми сами по себи!

Чак и када вам је стан беспријекорно чист, није изненађење ако налетите на понеког паука који је "залутао" од споља. Неки су ту само "у пролазу"; а неки су се настанили без намјере да оду - све док их неко не отјера.

Постоје врсте ових инсеката које чак уживају у затвореним просторима, гдје "срећно" живе своје животе и размножавају се. Ови инсекти су обично безопасни, чак могу да буду корисни - да једу друге штеточине, па чак и друге паукове.

Иако су генерално предатори спремни да једу све што могу да дохвате, паукови редовно хватају досадне штеточине, па чак и инсекте који преносе болести - на примјер, комарце.

Постоји чак и врста паука скакача који више воли да једе комарце "наједене" крвљу. Дакле, убијањем ових инсеката ћете омогућити другим штеточинама да вам се настане у кући.

Научници даље кажу да је сасвим нормална жеља да чим видимо паука, убијемо га. Има те дуге ноге и испушта отров, који је у већини случајева сувише слаб да би изазвао проблеме код људи, ако њихови "зуби" уопште могу да пробуше нашу кожу.

Уједи од паука су изузетно ријетки. Иако постоји неколико који су опасни, као што су црна удовица и пустињак, али ове врсте се ријетко срећу.

Ако заиста не можете да поднесете паука у својој кући, стану, гаражи или било гдје, умјесто да га убијете, покушајте да га ухватите и пустите напоље. Он ће наћи неки други дом, а бићете срећни и задовољни и ви и он, преноси портал Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана