Краљ Чарлс III и Камила прославили 19. годишњицу брака

Танјуг
Краљ Чарлс III и Камила прославили 19. годишњицу брака

ЛОНДОН - Британски краљ Чарлс III и краљица Камила данас прослављају 19. годишњицу брака, а њихова веза траје од 70-их година прошлог вијека, преноси Скај њуз.

Сматра се да су се, тада принц Чарлс и ћерка војног официра Камила Шанд први пут срели на поло утакмици у Лондону 1970. године, и да су недуго затим започели везу која је трајала све док Чарлс није отишао да служи у морнарици.

Камила се удала за свог првог супруга капетана британске војске Ендруа Паркера Боулса, а Чарлс је завршио Универзитет Кембриџ.

Сматрало се да Камила није била одговарајућа невјеста за престолонасљедника, јер је имала ''прошлост'', односно љубавне везе прије него што је упознала Чарлса.

Чарлс је почео да излази са леди Дајаном Спенсер, која је касније говорила да је Камила, упркос томе што је била у браку са својим првим супругом, била ''трећа особа'' у браку краљевског пара.

О томе постоји и звучни запис из афере ''Тампонгејт'', који је снимљен шест година пре развода Камиле и Паркер Боулса, и на којем се Чарлс и Камила чују како размењују нежности. Снимак је први пут објављен 1993, годину дана након развода Чарлса и Дајане.

Бивши секретар за штампу краљице Елизабете II, Чарлс Енсон, тврди да је однос Чарлса и Камиле тада био нешто чему је морало да се деликатно поступи.

''Чарлс је увијек био покретач њихове везе. Она је била срећна животом на селу, са својом дјецом, и била би задовољна да је остала његова љубавница. Али за Чарлса о томе није било дилеме, морао је да је има'', каже Енсон.

Распад брака Чарлса и Дајане био је својевремено једна од главних вијести, а недуго након њене смрти, Чарлс и Камила су почели да се постепено све више појављују заједно у јавности. '

'Све је рађено постепено, јавност је упозната са чињеницом да су њих двоје заједно'', рекао је Енсон. Краљица Елизабета није присуствовал церемонији венчања, али јесте била на пријему у замку Виндзор, пошто је наводно постојала забринутост да ће маса гађати јајима зграду где се венчање одигравало. Камила је, наводно из поштовања према Дајани, за титулу узела војвоткињу од Корнвола, а не принцезу од Велса.

Наводи се да су њих двоје временом доживели значајан пораст популарности у јавности. Енсон њихов однос описује као ''темељ британске монархије''. '

'Они су једно другом ослонац. Њихово окружење је прилично тешко за било кога, али краљ и краљица деле добар смисао за хумор, деле добро и зло, и њихов однос то чини много лакшим'', рекао је Енсон. За краљицу Камилу наводи да је ''стоичког'' карактера, посебно након што се суочила с краљевом дијагнозом рака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана