Језиво гробље: Срамота Европе на обали Дрине

ГС
Језиво гробље: Срамота Европе на обали Дрине

У градовима дуж дијела ријеке Дрине, постоје гробови са ознаком НН који обиљежавају посљедња почивалишта десетина миграната који су се утопили посљедњих година у покушају да дођу до западне Европе. Захваљујући љекару из Бијељине, волонтеру из Тузле и припадницима Горске службе спашавања Бијељина, достојанствено су покопани. Сачувани су и ДНК узорци како би се могао утврдити идентитет.

У протеклих десетак година на десетине миграната, утопило се у покушају да пређу границу Србије и БиХ. Њихови снови и животи угашени су у водама ријеке Дрине.

“Дрина је таква видите плићак па налетите на рупу од 5-6 метара кад вас ухвати вир. Искусни пливачи имају проблеме у Дрини, а да неће имати људи који се први, други, трећи пут сусрећу са водом”, објашњава Ненад Јовановић члан Горске службе сапсавања из Бијељине.  

Мигранти прелазе углавном ноћу, а кад се тијела извуку даље иду на обдукцију код патолога Видака Симића у болницу “Свети Врачеви”.

Старост страдалих обично се креће од 20 до 30 година, а према ријечима доктора најмлађи је имао 16 година.

“Радим те обдукције по налогу Тужилаштва. Задатак је да утврдим узрок смрти, евентуално вријеме умирања и да сачиним фотодокументацију и обдукциони записник те да узмем коштани узорак за ДНА на анализу”, прича за БН доктор Симић.

Закон каже да се узорци чувају шест мјесеци, међутим овај доктор, коме је Хипократова заклетва на првом мјесту, ради другачије.

“Ја сам одлучио док год битишем, док сам у функцији и радим овај посао да те узорке чувам”, наглашава Симић.

Према законским прописима у БиХ неидентификована тијела, сахрањује се на територији општине на којој су пронађени. У мисији идентификације настрадалих миграната, доктору Симићу помаже волонер Нихад Суљић из Тузле. Преко њега породице покушавају пронаћи сроднике. Гробља безимених налазе се дуж Дрине. Једно је у Бијељини.

“Посебно сам поносан што из Бијељине, Републике Српске, БиХ шаљемо овакву поруку да враћамо људима достојанство да смо обиљежили њихове гробове. Иако ни ријека Дрина ни БиХ нису одговорни за њихову смрт него Европска унија која их је убила својим затвореним границама и сретан сам што ми њима шаљемо такву проуку да ми живимо неке вриједности које они нажалост не живе”, рекао је за БН волонтер Нихад Суљић.

Ови људи нису само статистичке бројке, зато Нихад и доктор Видак покушавају да пронађу начине да се мигранти идентификују и врате кућама. До сада су успјели три пута.

“Моја је идеја да по сачињавању тих ДНА профила да се они ставе на неки сајт на неки портал на сајт рецимо неке амбасаде, на сајт болнице гдје претпостављена фамилија у Авганистану., Пакистану, Алжиру може да их види и да тамо ураде ДНА анализу претостављеног сродника. Сматрам да свако тијело треба да нађе пут до своје куће, а самим тим и душа ће лакше наћи пут од своје куће”, поручује патолог Видак Симић.

Према подацима Међународне организације за миграције на рути преко Западног Балкана од 2014. године нестало је 360 миграната. Вјерује се да их се трећина утопила. Највише их је из Афганистана, Пакистана, Сирије, Марока, Еритреје и Етиопије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана