Имовина најбогатијих људи у САД достигла рекордних 44,6 билиона долара

СРНА
Имовина најбогатијих људи у САД достигла рекордних 44,6 билиона долара

ВАШИНГТОН- Имовина најбогатијих један одсто људи у Сједињеним Америчким Државама је на крају четвртог квартала 2023. достигла рекордних 44,6 билиона долара, прије свега захваљујући расту акција, наводи америчка централна банка ФЕД

Укупно богатство најимућнијих један одсто људи, које је ФЕД дефинисао као оне са богатством преко 11 милиона долара, је у четвртом кварталу порасло за два билиона долара, а сва добит је дошла од њихових деоница, преноси Си-Ен-Би-Си (ЦНБЦ).

Вриједност корпоративних акција и акција заједничких фондова у власништву првих 1% порасла је са 17,65 билиона долара у трећем кварталу 2023. на 19,7 билиона долара. Невиђени раст богатства је почео 2020. године, а од тада је иметак најбогатијих један одсто порастао за скоро 15 билиона долара, односно за 49 одсто.

Економисти кажу да растуће тржиште акција даје додатни подстицај потрошачкој потрошњи кроз такозвани "ефекат богатства".

Када потрошачи и инвеститори виде да им се цене акција повећавају, осећају се сигурније да троше и преузимају више ризика.

"Наравно, ово наглашава рањивост економије ако би берза посустала", рекао је главни економиста компаније Мудис аналитикс, Марк Занди.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана