Хоће ли СНСД промијенити име

Огњен Тешић
Хоће ли СНСД промијенити име

БАЊАЛУКА - Иако је лидер СНСД-а, Милорад Додик, прије тачно годину дана јавно саопштио идеју о промјени имена Савеза независних социјалдемократа (СНСД) у Снага народа, снага државе, за сада се није много урадило на реализацији исте.

– За скраћеницу СНСД ми сматрамо да је то ''снага народа, снага државе'', не само да је то назив странке. Можда ћемо чак и трагати за тим да у наредном времену промијенимо назив и да остане иста скраћеница, да се СНСД зове Снага народа снага државе – СНСД. Тако да ћемо ући у неку врсту реформе – навео је Додик 5. новембра прошле године.

Ипак, на страначком конгресу, оджаном задњег дана септембра ове године у Добоју, на којем је Додику продужен предсједнички мандат који суверено држи још од 1996. године, СНСД није отварао питање промјене имена. To je потврдио за „Глас Српске“ замјеник предсједника највећег посланичког клуба у Народној скупштини Републике Српске, Срђан Мазалица, али и додао како поменути приједлог има смисла.

- За промјену имена је потребна измјена Статута, а на недавном сабору странке остало је досадашње име. Идеја предсједника СНСД-а да се оно промијени у Снага народа, снага државе+ је могуће и даље актуелна. СНСД јесте у почетку профилисана као странка социјалдемократске оријентације, али и даље се залаже за неке од најважнијих циљева овог идеолошког правца, а то су права радника, солидарност према социјално угроженим, улагање у здравствену заштиту, образовање, инфраструктуру и уопште у све што доноси дугорочну корист за друштво и добробит за све грађане – каже наш саговорник.

Он jе потом образложио и шта је довело до тога да се размишља о новом називу.

- Како је социјалдемократија израсла у специфичним историјским условима, тако и данас СНСД прати изазове са којима се суочава Република Српска, прати пулс народа и креира политике за оптималан развој друштва и привреде. СНСД се тако све више профилише као странка која гаји суверенизам у односу на глобализам, чувајући аутономију и надлежности Републике Српске, али и девелопментизам, у смислу кориштења свих развојних потенцијала који могу омогућити раст привреде, а онда и социјална давања. Пратећи народну вољу у креирању политика и јачајући Републику Српску као државу, може име Снага народа, снага државе имати смисла, а да се задржи постојећа скраћеница СНСД – закључио је Мазалица.

Политички аналитичар Небојша Тојагић каже за „Глас“ како вјерује да би ребрендирање СНСД-а било добар потез за поменуту странку.

- Ако видимо Вучићеву идеју Народног покрета за државу онда је логично да се нешто слично деси и на простору Републике Српске и да се пронађу механизми за још бољу увезаност два покрета или странке са обје стране Дрине. Промјена имена не би носила са собом неке ризике јер до избора има још довољно времена да име уђе у уво бирача, а идеје су одраније познате – каже наш саговорник.

Тојагић додаје и да промјена имена има смисла и због тога што се СНСД значајно трансформисао у односу на своје почетке.

- Социјалдемократија, коју носе у имену, није више у првом плану. СНСД је отишао неким другим путем, скренуо значајно удесно – поручио је Тојагић али и констатовао да идеологија на нашим просторима одавно није критеријум на основу кога ће се неко опредјелити да гласа за неку политичку партију.

Већ мијењали име

СНСД је већ једном мијењао име, али је корекција била минимална. Наиме, у марту 1996. основана као Странка независних социјалдемократа под поменутим именом је дјеловала до 2002. године, када постаје Савез независних социјалдемократа, након спајања са Демократском социјалистичком партијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана