Ево гдје се налази БиХ на списку земаља свијета према броју пушача

ГС
Ево гдје се налази БиХ на списку земаља свијета према броју пушача

Мапа објављена на веб страници Ворлд Популејшн Ривју приказује које земље на свијету имају највећи постотак пушача, а занимљиво је да се БиХ налази на 11. мјесту у свијету.

Највеће стопе пушења су у југоисточној Азији и балканском региону Европе, наводи се на страници. У топ 10 држава свијета по броју пушача налази се и Србија која заузима шесту позицију.

Босна и Херцеговина је на једанаестом мјесту листе с укупном стопом од 38,3 одсто. Стопа пушења мушкараца износи 46,3 одсто, док је за жене нешто нижа и износи 30,2 одсто.

Западноевропске земље те Сјеверна и Јужна Америка имају тенденцију да имају ниже стопе пушења, међутим, то није увијек загарантовано, јер се испоставило да Чиле има једну од највећих стопа пушења на свијету.

 

У многим земљама јужне и југоисточне Азије стопа пушења је врло висока за мушкарце и врло ниска за жене. У Индонезији , на примјер, стопа пушења мушкараца је 70,5 одсто, а стопа пушења жена је 5,3 одсто.

Стопе пушења су се смањиле широм свијета због повећане едукације о ефектима духана и кампања против пушења. У Великој Британији у 2000. године стопа пушења износила је 38 одсто, од тада је пала на 19,2 одсто.

Науру има највећу стопу пушења на свијету са 52,1 одсто. Изненађујуће, жене пуше нешто више од мушкараца у Науруу (52,6 одсто према 51,7 одсто). Другу највећу стопу биљежи држава Кирибати, чију стопу од 52,0 одсто укупно чини 68,6 одсто мушкараца и 35,5 одсто жена, преноси Клиx.

Списак од 10 земаља с највећом стопом пушења обухвата: Науру, Кирибате, Тувалу, Мианмар, Чиле, Либан, Србију, Бангладеш, Грчку и Бугарску.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана