Доктор Арсенијевић открио: Пацијент прогутао федер од кревета, ал то није све

Г.С.
Доктор Арсенијевић открио: Пацијент прогутао федер од кревета, ал то није све

"Можда у Америци, али код нас не!" Најчешћа је реакција када лаици чују са чиме се све сусрећу лекари Ургентног центра у Београду!

Шок за младе љекаре, прави пакао за искусне, овакви пацијенти могу да се подведу под рубрику "вјеровали или не"! Хирург, др Владимир Арсенијевић, начелник пријема Ургентног центра Србије у Београду, каже би огромна колица за распродаје у мегамаркетима била довољна да се смјесте сви предмети које љекари извуку из пацијената.

Недавно је у ову установу дошао пацијент који је прогутао виљушку! Другом је пронађен дезодоранс у тијелу! Има оних којима ваде и федере од кревета, кашике и четкице за зубе!

- Гутање страних тела веома је опасна ствар. Иако делује мало сензационалистички када се покаже да је неко прогутао виљушку, али ту су и опруге и федери из кревета, кашике, четкице за зубе... Сада би се сви шокирали како то све изгледа. Ја вам нећу објашњавати, иако знам како то пацијенти раде. То би била промоција нечега што не ваља. Али ћу вам рећи да се у Ургентном центру често дешавају такве појаве. То није ни мало наивно. То су врло екстремне ситуације. Да су пацијенти у тешком стању, можда и психо-органском. Тако да у једном сегменту ви морате ипак да се запитате зашто они то раде. Тада брзина тимског рада и реакције мора да буде адекватна - каже др Владимир Арсенијевић.

Наводи и да то није ништа ново и да, иако потпуно бизарне, овакве ситуације су честе.

- Оно што мене брине у последње време то је акцидентално, значи задесно уношење страних тела на прославама. Чули сте скоро за случај када су деца са колачима прогутала и жицу на рођендану. Тако је и са одраслима - упозорава др Арсенијевић.

Он апелује на људе да обрате пажњу, јер у тим додацима на тортама и колачима има много делове који су нејестиви.

- Исто тако природни отвори у нашем организму нису направљени за страна тела и они могу да направе компликације опасне по живот. Оно што ми гледамо код пацијента то је да може природно да га избаци или мора оперативно. Када се пробије црево и тако даље, то је индикација за хитну хируршку интервенцију. Немојте никад да заборавите да су такве интервенције скопчане са компликацијама које могу бити опасне по живот - упозорава др Арсенијевић.

Иако је младим љекарима то у почетку занимљиво, касније, када добијете серију пацијената, није баш тако.

- Разговарао сам са тим људима како су то урадили, то су специфичне припреме за све то. Значи, неки људи то раде циљано, међутим оно што је још трагичније то је нециљано, задесно. То се догађа када су људи у млађој популацији. Исто тако ноћни живот, дневни живот, технолошка револуција довели су нас у неко ново доба где имамо сад и неке нове компоненте. Углавном се све ствари у неким ноћним сатима дешавају када је увек и велика гужва, када треба одвојити битно од небитног, треба бити посебно обазрив према оваквим пацијентима, зато што увек треба штитити његов интерес у смислу зашто је до свега тога дошло. Првенствено се мора помоћи пацијенту, никако улазити у ту причу зашто је то неко урадио - каже др Арсенијевић.

Доктор Арсенијевић показао је и снимак на коме се види дезодоранс који се налази у тијелу пацијента.

- Ово није фотомонтажа. Немојте се играти, јер једна од компликација оваквих играчкица може да доведе до вађења колостоме, односно црева на предњем трбушном зиду - каже др Арсенијевић, преноси Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана