Десет занимљивости о Наполеону које вјероватно нисте знали

ГС
Десет занимљивости о Наполеону које вјероватно нисте знали

Ово је десет занимљивости о Наполеону Бонапарти које ће вас највероватније изненадити.

Ово су неке од најзанимљивијих чињеница везани за Бонапарту:

1. Осјећао се искомплексирано због нагласка

Наполеон је био родом са Корзике, острва које је припадало Републици Ђенови и које је продато Француској само годину дана пре него што се родио. Француски се није говорио у његовој породици и он га је сам научио тек са 10 година. Чак и тада, задржао је снажан ђеновљански нагласак због чега се осећао веома искомплексирано.

2 . У младости је мрзио Француску

Један од најпознатијих Француза у историји одрастао је мрзећи земљу којом ће управљати и која ће га претворити у национални симбол. Наполеон је сматрао Француску угњетачем родне Корзике и мрзио је, упркос томе што је служио у француској војсци.

3. Постао је официр са 16, а у револуцији се борио са 20

Наполеон је показивао своје војне вештине од малих ногу. Са само 10 година уписао је војну академију, а са 16 је завршио за артиљеријског потпоручника. По избијању Француске револуције, са само 20 година, именован је за другог команданта Националне добровољачке гарде Корзике.

4. Био је самоук

Наполеон није био сјајан ученик у школи, али је много читао, посебно о војним и политичким темама. Дивио се великим вођама прошлости, посебно Александру Великом, и могао је да проведи сате проучавајући њихову тактику. Његов брз успон може се делимично објаснити претходно наведеном чињеницом, заједно са великом харизмом.

5. Није био пренизак, у ствари био је изнад тадашњег просјека

Наполеон је имао неколико надимака који алудирају на његов наводни низак раст, али у стварности је био виши од француског просека тог времена, са 168 цм. Разлог зашто се вјеровало да је низак је због забуне: када је умро његова висина је мерена новом јединицом, француским стопом, чија дужина је била другачија од енглеске. Многи који га никада нису лично видјели вјеровали су да је његова висина дата у енглеским стопама, што је одговарало 157 цм.

6. Покушали су да га убију буретом вина 

Године 1800., неких ројалистичких завереника је покушало да убије Наполеона. Тако што су поставили буре за вино напуњено барутом на руту којом је требао да оде до Париске опере. Међутим, кочија је ишла брже него што се очекивало и особа задужена за паљење фитиља погрешно је израчунала време, па је буре експлодирало када је Бонапартина кочија већ прошла: петоро људи је погинуло, али је Наполеон остао неповређен.

7. Киднаповао је римског папу 

Године 1809. Наполеон је одлучио да се разведе од своје прве жене, Жозефине, да би се оженио ћерком аустријског цара. Пошто папа Пије ВИИ није био вољан да одобри овај потез, Бонапарта је ухапсио папу и "позвао" га да борави у Француској док не прихвати овај и друге његове захтјеве, као што је потписивање конкордата у корист његових интереса.

8. Бетовен је желео да му посвети симфонију

Композитор Лудвиг ван Бетовен осећао је и дивљење и мржњу према Наполеону. Бетовен се дивио овом човеку скромног порекла који се издигао на те висине и желео је да му посвети своју Трећу симфонију под називом Ероика. Међутим, када се Наполеон прогласио за цара, Бетовен који је симпатизовао либералне идеје, био је разочаран његовим арогантним ставом и променио је наслов у "Херојска симфонија, састављена за прославу сјећања на великог човјека".

9. Његов омиљени коњ је узет као ратни плијен

Наполеон је гајио велику страст према коњима: имао их је 130, од ​​којих му је омиљени био Маренго. Он га је пратио у најважнијим биткама. Код Ватерлоа, Маренгу је на бојном пољу пронашао британски поручник, који га је одвео у Енглеску и продао потпуковнику Вилијаму Ангерштајну. Ангерштајн је држао Наполеоновог коња све док није умро, али прича се ту не завршава: дао је његова предња копита да се претворе у бурмутије.

10. Да ли је умро од тровања?

Деценијама се шушкало да су Наполеона насмрт отровали његови енглески отмичари током изгнанства на острву Света Јелена. Ово је полуистина: он је сигурно отрован, али не намјерно. Папир који је прекривао зидове његове резиденције - кљу је сам изабрао - садржао је високо отровно једињење арсена које се у то време нашироко користило за добијање зелене боје папира, а које је вероватно био узрок рака стомака који је довео до његове смрти. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана