АНАЛИЗА: Није свјетски рат, већ је свијет у рату

Вељко Зељковић
АНАЛИЗА: Није свјетски рат, већ је свијет у рату

У посљедње двије године запањујући број оружаних сукоба је започео, обновљен или ескалирао. Неки су били потпуно замрзнути, што значи да стране нису издржале директну борбу, други су дуго кључали, што је значило да су борбе на ниском нивоу повремено избијале. Сада су сви постали активни.

Листа обухвата не само ратове у Гази и Украјини, већ и непријатељства између Јерменије и Азербејџана у Нагорно-Карабаху, борбе у источном Конгу, превирања у Судану од априла и крхки прекид ватре у Тиграју који чини се да је Етиопија спремна да се “разбије” у било којем тренутку. Сирија и Јемен нису баш били тихи током овог периода, а банде и картели непрестано пријете владама, укључујући оне на Хаитију и Мексику. Наравно ту је и могућност избијања великог рата у источној Азији, попут војне инвазије Кине на острво Тајван, али и најновија акција венецуеланске војске усмјерена на Гвајану. Све њих подстичу велики трговци оружјем, небитност Уједињених нација, опадајући утицај САД те свеприсутност дезинформација и манипулација медијима.

Каскада сукоба

Упозорава на ово амерички професор политичких наука са Универзитета у Чикагу Паил Пост, позивајући се на програм података о сукобима, који прати ратове на глобалном нивоу од 1945. године. Он је 2022. и 2023. годину означио као најконфликтније на свијету од краја хладног рата.

Још у јануару 2023. године, прије него што су многи од наведених сукоба избили, и замјеница генералног секретара Уједињених нација Амина Мохамед огласила је аларм, напомињући да је мир “под озбиљном пријетњом” широм свијета. Наизглед каскада сукоба доводи до једног очигледног питања - зашто? Према ријечима Пола, распрострањеност рата, а не само његова упорност, сада би могла бити наша будућност”.

Одговарајући на питање “зашто се све ово дешава” Пол каже да постоје три теорије које могу објаснити овај негативни феномен, а која год била исправна, исход сугерише да ће се сукоби вјероватно наставити “размножавати” још неко вријеме.

Војна индустрија

Оно што је такође интересантно у овој причи јесте и недавно објављени података како је рат у Украјини покренуо америчку војну индустрију на ниво невиђен деценијама. Потврдили су то и из Министарства одбране САД, наводећи како је оно у протеклом периоду наручило опрему вриједну више од 27 милијарди америчких долара од 37 добављача. Додали су и да су од почетка рата у Украјини САД дале око 44 милијарде долара помоћи Украјини. Помоћ је пружена или након предсједничких одлука, гдје се опрема извлачи из војног инвентара и шаље у иностранство, или путем Иницијативе за помоћ у безбједности Украјине, гдје влада директно склапа уговор са војном индустријом.

 

Прво објашњење је случајност - односно, данашњу количину ратова требало би посматрати као нешто више од низа несрећних догађаја који се могу поновити или погоршати у било којем тренутку. Иако је ова теорија можда разумна, није умирујућа нити помаже у предвиђању када ће се сукоби појавити или које ће размере на крају попримити.

Иако се случајности свакако догађају, тренутни сукоби догађају се, ипак, у вријеме великих промјена у међународном систему. Чини се да је ера Pac Americane завршила, а САД више нису толико моћне да контролишу читав свијет, наведено је у Половој анализи.

До 2010. САД су се заглавиле у два изгубљена рата и опорављале су се од финансијске кризе. Свијет се такође промијенио, а моћ се разлила с јединственог пола Вашингтона на више сила у успону.

Такмичење великих

Пол у својој анализи подсјећа и на ријечи некадашњег државног секретара САД Џона Керија, који је 2013. рекао: “Живимо у свијету који више личи на 18. и 19. вијек”, а мултиполарни свијет, у којем се неколико великих сила такмичи за предност на глобалној позорници, крије потенцијал за више сукоба, великих и малих.

Конкретно мисли се највише на Кину, која се појавила као велика сила која жели да утиче на међународни систем, било искоришћавањем економске привлачности своје иницијативе “Појас и пут” или војном ревизијом статуса кво у свом региону.

Русија нема кинеску економску снагу, наводи даље Пол у својој анализи, али и она настоји да доминира својим регионом, успостави се као утицајан глобални играч и да ревидира међународни поредак.

Обје су земље довољно јаке да поремете међународни поредак под вођством САД, користећи осјећаје које дијеле са земљама широм глобалног Југа. А такмичење великих сила може бити рецепт за неред.

Та мултиполарност није једина промјена која претходи садашњем таласу сукоба. Али, друге промјене, попут климатских промјена и посљедице вируса корона, као да упућују на мултиполарност, ако не као узрок, онда као фактор неефикасности глобалног одговора, а тиме и ризика према још већем сукобу. То значи да се сарадња која је неопходна не може одвијати у систему у којем се велике силе стално такмиче.

Унакрсна ватра

Рат у Украјини, највећи рат у Европи од Другог свјетског рата и рат који ће се наставити и након 2024. године привлачи пажњу међународних актера који би иначе били у доброј позицији да спријече ескалацију било које од наведених криза.

Овај случај није исто што и дистракција великих сила, у којој се најмоћније државе свијета једноставно не успијевају фокусирати на нове кризе. Умјесто тога великим силама недостаје дипломатски и војни капацитет да одговоре на сукобе изван Украјине и други актери то знају.

Ту је и рат у Гази. Будући да су велике силе своје дипломатске и војне ресурсе фокусирале на Украјину, Хамас је процијенио да је међународно окружење прикладно за напад на Израел.

Ова три објашњења - случајност, мултиполарност, руски рат у Украјини - међусобно се не искључују. Ако ништа друго повезана су, јер су ратови сложени догађаји. Такође пад америчке хегемоније доприноси растућој мултиполарности, а такмичење великих сила сигурно је хранило одговор Запада, који је најчешће био преко “посредника”.

Посљедица тога је да су други ухваћени у унакрсну ватру великих сила или ће сами покушати запалити пожар. Чак и ако се ниједан од ових ратова не издигне на ниво трећег свјетског рата, они ће свеједно бити разорни. Не морамо бити у свјетском рату да бисмо били у свијету у рату, поручио је Пол, на крају своје анализе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана