Од глади дневно умре 20.000 људи

Агенције
Од глади дневно умре 20.000 људи

Брисел - Свакога дана у свијету од глади умре 20.000 људи, а међу њима је највише дјеце од једне до пет година, док се скоро пет милијарди долара свакодневно троши на наоружање, што је морално неприхватљиво, изјавио је у петак предсједник Савјета Европског центра за мир и бивши генерални директор UNESCO-а Федерико Мајор.

Према процјенама Уједињених нација око 795 милиона људи нема довољно хране да води здрав живот, односно једно од деветоро људи је гладно. Готово сви гладни, њих 780 милиона, живе у земљама у развоју.

Проценат гладних у јужној Азији је пао, али се у западној повећао. Највећи проценат гладних у односу на број становника налази се у Африци, гдје на четири особе долази једна гладна.

Лоша и недовољна исхрана узрок је готово половине смртних случајева дјеце, односно 3,1 милиона смртних случајева годишње. Такође једно од шесторо дјеце у земљама у развоју је мршаво.

Мањак ресурса, изразито неједнака подјела прихода и конфликти доводе до сиромаштва, а оно је највећи узрок глади. Према процјенама Свјетске банке, готово 900 милиона људи у земљама у развоју живи са 1,9 долара дневно.

- Суочавамо се са глобалним изазовима, а морамо да се суочимо и са проблемом непостојања глобалних институција - рекао је Мајор на Међународној конференцији Европског центра за мир "Будућност свијета између глобализације и регионализације".

Мајор је додао да је глобализација с једне стране допринијела научном и технолошком напретку човјечанства, али је са друге стране изазвала ефекте супротне очекиваним - неолиберализам је преузео доминацију, сарадња је замијењена експлоатацијом, повећала се јаз између богатих и сиромашних.

- "Демократски принципи" се покоравају тржишним законима. Свега један одсто свјетске популације има богатство као 82 одсто других, односно 200 најбогатијих људи у свијету сада је богато као укупно 2,2 милијарде људи - рекао је Мајор.

Ужас на обали Црвеног мора

Болнице широм Јемена пуне су људи који су на ивици смрти од изгладњелости. Репортери агенције "Ројтерс" посјетили су болницу у граду Ходаида на обали Црвеног мора. Ту су затекли страшне сцене које описују сав ужас рата који већ скоро годину и по бјесни у Јемену.

Саида Ахмад Баглили има 18 година и, умјесто да ужива у младости, лежи у кревету у болници. Због тешке неухрањености она је сама кост и кожа, не може да се креће и може да једе само течну храну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана