Неукротива Дрина – рај за риболовце

Г.С.
Неукротива Дрина – рај за риболовце

Ријека Дрина јединствена је по много чему, а највише по томе што је најлјепша и најчистија планинска ријека на Балкану са бројним популацијама племенитих врста риба.

Дрина настаје од ушћа реке Таре у Пиву и прати сјеверни ток 346 км до уласка у Саву. Слив Дрине, који заузима 19.570 квадратних километара, има значајан хидроелектрични потенцијал а Дрина и њене притоке надалеко су познате по слатководном риболову, те представљају једну од жељенијих дестинација свих пасионираних риболоваца. 

У реци Дрини налази се нешто више од 30 врста риба из 14 породица риба, а најпознатија је младица, коју још називају и “краљицом Дрине”.

Од свих риба на Дрини њу је најтеже ухватити и она је сан сваког риболовца, преноси Б92

На подручју Бајине Баште ухваћени су највећи примјерци у Европи са преко 30 кг.

Поред младице, веома је атрактиван и лов липљана. Поред њих, риболовци могу упецати и сома, смуђа, шарана, пастрмку, мрену, скобаља, али и многе друге рибе којима погодује оваква вода.  

Одлични услови за риболовни туризам

Дрина са вјештачким језерима Перућац и Заовине пружа повољне услове за риболовни туризам. Бистри и чист водени ток богат је разноврсном речном рибом.

Према квалитету воде, а прије свега количини кисеоника и количини потребне хране, различите рибље врсте насељавају различите дијелове реке. 

Према рибљим врстама које насељавају реку Дрину и остале планинске реке, њихов ток се може подијелити на зону пастрмки, зоне липљана, подручије мрене и подручије деверике. 

Ова подручја нису оштро подјељена и у зависности од грађе корита мање или више се преплићу омогућујући неким рибљим врстама да се јављају дуж цијелог тока ријеке. 

Међутим, са сигурношћу се могу регистровати три сектора Дрине која се веома оштро разликују по насељености, квалитативном и квантитативном саставу риба.

У току летњих мјесеци посебну атракцију за спортске риболовце представља лов крупних риба на пловак, а највише скобаља, којег има управо у ријеци Дрини, али не на свим мјестима дуж читавог њеног тока.

Искусни риболовци истичу да идеалан терен за лјетњи лов скобаља представљају мјеста где се дубина реке постепено смањује, а ток убрзава, затим локације са бржим протоком воде и равномјерном дубином од метар-два, као и оне локације на којима је једно од средњег и крупнијег шљунка, на којем расту модрозелене алге.

Захваљујући великој провидности воде, јата риба, и то не само скобаља, могу се лоцирати и визуелно. Искусни риболовци илити мајстори свог заната указују на честе промјене нивоа воде, који је некада и веома висок, што им, како сами често наводе, отежава пецање.

Ипак, то не умањује њихову рјешеност да уживају у својој омиљеној “рекреацији”. 

Уколико бисте питали било ког риболовца која су његова омиљена места за риболов, већина би се сложила у једном – свако је омиљено. Али која су најпопуларнија?

Код гума, Црнча

Стенчица, Бајина Башта

Бегин Чамац, Љубовија

Сервис, Стара Љубовија

Иванков вир, Овчиња, Бајина Башта

Поред наведених места, ту су и Кривића ада, која се налази на пет километара од Лознице а недалеко одатле Међуводе, затим Оклетац, Брањево, Јелав, Шор, Лешница.

Поред аутохтоних врста у ријеци Дрини се могу наћи и оне из других крајева света, попут калифорнијске пастрмке, сунчанице и сребрног караша. 

Битно је упамтити и следеће - Као природне реткости ове рибље врсте (младица, поточна пастрмка, липљен) заштићене су законом па је њихов лов, угрожавање и узнемиравање строго забрањено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана