Напустио посао и бициклом кренуо на пут око свијетa

GS
Foto: AA

КАБУЛ - Турски авантуриста Умут Балкис одлучио је бициклом путовати свијетом са жељом да упозна друге људе, земље и културе, а тренутно се налази у далеком Афганистану, јавља Анадолија. Овај Турчин је напустио посао прије девет мјесеци и кренуо на пут око свијета, путујући од земље до земље.

Иза себе је оставио породицу и пријатеље те бициклом кренуо у авантуру пуну изазова, а тренутно путује суровим предјелима Афганистана.
Његов наредни циљ су афричке земље гдје би, како казује, кампујући у природи, упознао нове људе и културе.

Овај 34-годишњи авантуриста, који иначе ради као ДЈ, одлучио је бициклом путовати свијетом након неколико животних прекретница као што су разорни земљотреси у турском Кахраманмарасу 2023. године, раскид везе с дјевојком, смрт његовог пса и засићење послом којим се бави.

Вријеме брзо пролази

У разговору за Анадолу истакао је да су му управо ови догађаји показали да вријеме брзо пролази и почео је преиспитивати смисао живота.

Прво је набавио квалитетан и издржљив бицикл, опрему за камповање те је 7. септембра 2023. године кренуо на пут око свијет из турске Мугле.
Истиче како је одушевљен искуствима у земљама које је досад посјетио.

Већ девет мјесеци је на путу, а досад је посјетио Ирак, Иран и Пакистан, а потом је планирао да преко Индије стигне до Тајланда, али индијска амбасада у Исламабаду није му издала визу, па се запутио према Афганистану.

У Афганистан је стигао прошле седмице, а наредних дана планира кренути према Таџикистану.

Истиче како путовање планира према условима током дана, лакоћи преласка границе и трајању визе.

Борави и у кућама гостољубивих људи 

Досад је цијелу ову руту прешао на бициклу, а обично се одмара кампујући близу воде, а у градовима најчешће борави у кућама гостољубивих људи.

Напомиње да га вожња бицикла чини снажним те да се досад никада није разболио.

Дневно пређе око 100 до 120 километара у подручјима гдје су путеви равни и 50 до 60 километара у подручјима гдје су путеви брдовити, а најтежи дио путовања је дивљач на коју наилази док кампује.

На бициклу увијек има и кухињски материјал и алат за поправку, а, како је рекао, досад му је гума пукла 30-40 пута.

Фотографија и видео записе са путовања дијели на друштвеним мрежама под називом “Умут би yерлерде” (Умут је негдје).

Путује с псом 

У Схиразу у Ирану пронашао је повријеђеног пса којег је потом лијечио и удомио и дао му име “Дел”, што на перзијском значи “срце”. Од тада путује заједно с Делом.

“Једна од најбољих ствари које ми је пружио овај пас је што ниједан оброк не једем сам. Разговарам с њим и он ме разумије. Он ми је својеврсни аларм ноћу и чува ме”, казао је Балкис.

Истиче да ће дуго бити на путу и да би ова авантура могла потрајати годинама те да не зна када ће се вратити у Туркиyе.

“Обично кампујем у природи на мјестима гдје је мало људи. Веома сам такођер задовољан гостопримством људи које сретнем током путовања. Не осјећам никакав страх, али у опасним подручјима обично одсједам близу полицијских станица или неких других службених мјеста. Драго ми је што имам прилику да упознајем друге културе, а можда касније напишем и књигу”, казао је.

Додаје како, урпкос изазовима и повременим потешкоћама, ужива у дугом путовању бициклом.
“Будући да се ради о немоторном возилу, могу мирно на путујем кроз природу. Могу да прелазим границе без икаквих процедура и докумената. Ово је заиста велика погодност. Дневно возим бицикл око седам-осам сати, што је одлично за ментално здравље”, рекао је Балкис.

 Предрасуде у страним медијима 

Нагласио је да у међународним медијима обично постоје негативне вијести о земљама које је до сада посјетио као и предрасуде, напомињући да он лично током досадашњег путовања није осјећао никакву сигурносну пријетњу или опасност.

“Четири државе које сам до сада посјетио, Ирак, Иран, Пакистан и Афганистан, показале су се много бољима него што сам очекивао. Људи у овим земљама су врло гостољубиви и врло пријатељски расположени. Истовремено, нису ово тако опасна мјеста као што то некима изгледа. Овдје постоје многа мјеста за посјетити и мислим да су ове земље доста неистражене”, казао је овај авантуриста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана