Најбезбједније земље за соло путнице, међу њима и једна екс-Ју земља

ГС
Најбезбједније земље за соло путнице, међу њима и једна екс-Ју земља

Након дуге пандемијске паузе у путовањима, забиљежен је велики интерес за соло путовања у цијелом свијету, а посебно међу женама.

Упркос растућем тренду, стварност је да се жене и даље суочавају са дискриминацијом и бригом за безбједност у сваком дијелу свијета. Ипак, неке земље су учиниле да се соло путнице код њих осјећају безбједно, преноси Н1.

Истраживање компаније „Norwegian Cruise Line“ показало је да сваки трећи путник радије путује сам, а тај тренд посебно покрећу старије жене. Према интерном истраживању туристичке мреже Virtuoso, највећи раст самосталних путовања у 2022. години оствариле су жене у доби од 65 година и старије. Док су чинили само четири одсто соло путника у 2019. години, у 2022. тај се процент попео на чак 18%.

Упркос растућем тренду самосталних путовања, жене се још сусрећу с јединственим изазовима када саме путују у иностранство. Иако би свугдје у свијету окружење требало бити сигурно за жене, стварност је да се жене и даље суочавају с дискриминацијом и бригом за безбједност у сваком дијелу свијета. Ипак, многе су земље уложиле заједнички напор како би побољшале безбједност жена и измјериле ставове које становнице имају према безбједности у својој земљи.

Према истраживању којег је објавио BBC, а на основу Индекса женског мира и безбједности (WPS) Универзитета Georgetown, Глобалног извјештаја о родном јазу Свјетског економског форума и Индексу глобалног мира Института за економију и мир (ПГП), те разговорима са женама које су саме путовале у најбоље рангиране земље како би схватиле због чега се осјећају сигурно, пет земаља је у врху листе. Међу њима је и бивша југословенска република.

Словенија

Смјештена на врху WPS индекса за средњу и источну Европу, Словенија је посљедњих година направила велике кораке у перцепцији безбједности жена, а 85 одсто жена се овдје осјећа сигурно, према индексу. Кад је Claire Ramsdell први пут стигла у главни и највећи град Словеније Љубљану, ноћу је лутала улицама и фотографисала.

Није се сусрела с проблемима приликом сналажења у простору, језичном баријером или било чим другим што би се понекад могло чинити застрашујућим када сте сами.

- Ово је другдје могло бити опасно искуство, али у овом случају било је право задовољство. Нико ме никад није гњавио током мог боравка у земљи и нисам имала проблема с навигацијом, језичком баријером или било чим другим што би понекад могло дјеловати застрашујуће кад схватите да сте сами - рекла је ова консултанткиња за Wildland Trekking, која води блог о путовањима The Detour Effect.

Такође је сматрала да је град врло погодан за ходање, а јавни превоз широм земље поуздан и опсежан. За оне који слично размишљају када су у питању путовања, она препоручује Ljubljanayum Food Tours i Food Tour Ljubljana. Било да сте у групи или сами, путници морају наручити штрудле од хељдиних ораха, посластицу од пуњеног тијеста, из Мојих штрудли, за које каже да су “један од најбољих десерата икад”, и пробати свјетски познати гелато у Cacaou.

Као страствена планинарка, Ramsdell је дошла у Словенију посебно како би истражила природу и алпске планине широм земље, откривши да нуде идеалну комбинацију самоће и безбједности.

- Иако сам се често осјећала као да сам у дивљини, увијек сам знала да је град у близини ако би се појавила нека хитна ситуација. Нисам се осјећала потпуно усамљено, што пружа мир - додала је.

Она препоручује посјетиоцима да застану уз тиркизну ријеку Сочу, која се налази на западној страни земље близу италијанске границе и била је мјесто снимања Хроника из Нарније. Док планинари могу уживати у мирним шетњама уз воду, чак и они који путују аутомобилом могу стати и истражити високе висеће пјешачке мостове преко ријеке.

Руанда

С 55% парламента који чине жене заступнице, Руанда је на првом мјесту у свијету по једнакости полова у парламенту, према WPS индексу. Такође је високо рангирана у индексу перцепције безбједности заједнице, а шеста је у свијету у Global Gender Gap индексу, који мјери колико је нека земља праведна у погледу економије, образовања, здравствене заштите и политичког судјеловања. Rebecca Hansen то је видјела из прве руке када се 2019. преселила у Руанду из Данске, сматрајући да је крајње сигурна за соло путовања.

- Полиција, осигурање и војска су присутни на готово свим мјестима и у свако доба дана и ноћи. Можда ће се испрва чинити застрашујућим, али брзо ћете научити да су сви ови униформисани људи пријатељски расположени који су увијек вољни помоћи - истакла је.

Рекла је да вам људи уопштено не сметају, али понекад вјежбају свој енглески уз повремено “Како си?” или “Добро јутро”, посебно школска дјеца. Енглески и француски два су службена језика Руанде, уз кинyарњанда и кисњахили, чиме се овдје смањује језична баријера. Чак и људи који не говоре енглески радо ће вам помоћи и упутити вас ако се изгубите, рекла је.

Руанда се дуго сматрала предводницом у свом раду на миру и помирењу након геноцида над народом Тутси 1994. године. Земља има више споменика, али Хансен предлаже посјетитиоцима да доживе Меморијал геноцида у Кигалију у главном граду, који не приказује само историју геноцида овдје, већ и друге примјере широм свијета и опасности с којима се свијет још увијек суочава због ове пријетње.

Иако је скупо, посјета планинским громадама у земљи незаобилазана је за сваког путника; али Хансен такође препоручује Национални парк Nyungwe на југозападу и Национални парк

Volcanoes на сјеверу да видите мајмуне, или Национални парк Akagera на истоку за вожњу дивљачи.

Уједињени Арапски Емирати

С највишим резултатима WPS индекса на Блиском истоку и у Сјеверној Африци за школовање жена и финанцијску укљученост, Уједињени Арапски Емирати настављају бити водећи у родној равноправности у регији, а недавно су постигли равноправност полова у свом парламенту. Такође је рангирана као највиша од свих земаља у индексу у категорији безбједности заједнице, с 98,5% жена у доби од 15 година и старијих које су изјавиле да се “осјећају сигурно ходајући саме ноћу градом или подручјем гдје живе”.

Дубаи је посебно рангиран као најсигурнији град за соло путнице на темељу индекса осигуравајућег друштва за путовања Insure My Trip. Инфлуенцерица Sandy Aouad, која живи између Париза и Дубаија, каже да се увијек осјећала сигурно у граду, чак и на периферији.

- Једном ми је пукла гума, оставила сам ауто усред пустиње, откључан с кључевима унутра. Добро сам знала да могу вјеровати да ће такси доћи по мене и да ћу бити безбједна да ће ауто бити безбједан - додала је

За соло путнике препоручује резервисање пустињског сафарија јер је то једноставан начин упознавања низа занимљивих људи. Али ако сте пустолови, она је лично вољела скакати падобраном изнад Palm Dropzone.

Јапан

Сврстан међу 10 најсбезбједнијих земаља на свијету према Глобалном индексу мира због изразито ниске стопе насилног криминала и малог броја вањских или унутрашњих сукоба, Јапан има културу вагона подземне жељезнице само за жене у одређено вријеме и на одређеним рутама, као и смјештај само за жене који може учинити да се жене које путују саме осјећају додатно безбједно. Соло активности такође су овдје више културна норма него било гдје друго у свијету.

- Због депопулације, људи који се не желе вјенчати и његују као културу наше ‘соло вријеме’, толико је ствари које окружују ‘соло’ путовања – препричава Mika White, која је рођена у Јапану и зачетница је туристичке фирма Chapter White.

Lulu Assagaf, која се овамо доселила из Индонезије прије 20 година, овдје се одмах осјетила безбједном.

- Мјештани чине да се осјећате као код куће и радо помажу странцима - рекла је Assagaf, која сада ради као водитељ путовања за Intrepid Travel. Међутим, ако путујете у руралнија подручја, она препоручује да идете с водичем јер је мање вјероватно да ћете моћи говорити енглески.

Препоручује да провјерите гастрономску сцену. Њено омиљено мјесто у Токију је подручје Shinjuku San-Chome, које има пуно ресторана, ноћног живота и локалних изакаyа (јапанска верзија пуба). За посјетиоце који желе изаћи изван типичних туристичких мјеста, она препоручује обални град Каназања, познат по томе што је дом самураја; и Takayama у јапанским Алпама.

- Takayama има прекрасну традиционалну архитектуру и пиваре саке - рекла је. Такође препоручује музеј Takayama Showa-kan, који приказује артефакте поп културе из раздобља владавине цара Хирохита од 1926. до 1989. године.

Норвешка

Као број један по WPS индексу због својих најбољих резултата у финансијској укључености жена, одсутности законске дискриминације и безбједности заједнице жена, као и досљедно сврстаној у првих 10 родно најправеднијих и најсрећнијих земаља на свијету, Норвешка се показала инклузивном мјесто за путнике свих врста, укључујући LGBTQ+ и соло посјетиоце.

Становник Осла и оснивач Up Norway Torunn Tronsvang напомиње да је та култура друштвено толерантна и пуна повјерења, што је чини идеалним мјестом за соло жене.

- Можете комотно замолити некога за столом сусједног кафића да вам чува ствари док користите тоалет - рекла је. Такође је поносна на то колико предузећа овдје воде жене, које су створиле култна мјеста за јело и боравак у руралним подручјима широм земље.

Како бисте максимално искористили посјету,  Tronsvang подстиче посјетиоце да прихвате норвешки концепт “фрилуфтслив”, филозофију живљења у природи. Будући да Наса извјештава о расту соларне активности до 2025., ово може бити идеално вријеме за видјети поларну свјетлост уз арктичко путовање, вожњу санкама са псима и ходање по снијегу дању те боравак у породичним иглуима и леденим хотелима ноћу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана