Котор међу најбољим европским градовима за пензионере, ево ко је још на листи

ГС
Котор међу најбољим европским градовима за пензионере, ево ко је још на листи

КОТОР - С обзиром на расположиви буџет, трошкове живота и приступачност некретнина направљена је листа топ десет градова у Европи у којима је најбоље провести пензију.

Ако сањате о томе да у пензији живите у једном од великих старих градова Европе, портал Usnews направио је листу најбољих градова за пензионере. Приликом прављења листе узета је у обзир опција забаве, рекреације, али и здравствене заштите које су важна тема за многе пензионере.

Ево 10 најбољих градова за пензију у Европи, а на листи се налази и Котор:

Тавира, Португал

Анси, Француска

Љубљана, Словенија

Кашкаиш, Португал

Пафос, Кипар

Котор, Црна Гора

Округ Клер, Ирска

Париз, Француска

Пополи, Италија

Валета, Малта

За Котор, који је окружен високим планинама с једне стране и блиставим Јадраном с друге, портал пише да осим задивљујућег пејзажа, познат је и по Старом граду Котору, мјесту свјетске баштине Унеска и можда најбоље очуваном средњовјековном граду на Медитерану.

Староградски трг је усидрен уз катедралу Светог Трипуна из 11. вијека, а њени кафићи и продавнице су живахни и пуне младалачке енергије.

Ово је мало познат, али пријатељски, сигуран и пријатан кутак Европе, упоредив са каменим селима из Италије, али много приступачнији.

Стара медитеранска которска лука, окружена градским зидинама је између 1420. и 1797. године припадао Венецији па је венецијански утицај оставио траг на градској архитектури.

Которски залив (Бока которска) један је од најдубљих и најдужих залива на Јадранском мору па се често назива најјужнијим фјордом Европе. Литице Орјена и Ловћена наткриљују град, пише Usnews.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана