Знате ли возити у кружном току: Ова правила морате поштовати

ГС
Foto: Илустрација

​На сваком кружном току видљиво је да многи возачи не знају када укључити жмигавац, односно показивач смјера. Неки "жмигају" континуирано у смјеру у којем иду, други само при уласку или изласку, неки зависно о положају у саобраћају.

Укратко: на кружном току се свашта може догодити јер многи једноставно не знају што је исправно.

Ако сте се препознали, ево "добре" вијести: више од четвртине возача осјећа исто. Ауто клуб "Европа" (АЦЕ) је тај проблем истражио. Складно томе, готово 26.6 одсто возача не зна правилно користити жмигавац.

За прикупљање података, 30 кружних токова широм Њемачке посматрано је један сат од 10. до 12. јуна 2024. године, пишу Независне.

Како правилно сигнализирати у кружном току?

Ево како то функционише: Укључите показивач смјера само када напуштате кружни ток како бисте упозорили друге возаче, пјешаке или бициклисте куда желите ићи. У супротном, НЕ жмигате УОПШТЕ – ни у кружном току и не када улазите у њега. Зашто: Не можете ићи нигдје осим пратити цесту у кружном току: Успут: ако не укључите показивач смјера или то неправилно радите, не само да иритирате друге учеснике у саобраћају, већ ризикујете и казну од 10 евра.

Бициклисти једва показују када скрећу

Док већина возача барем жмигавцима покушава показати што раде у кружном току, већина бициклиста потпуно избјегава кориштење ручних сигнала како би то поручили. Према писању "АЦЕ-а", више од двије трећине бициклиста тачније њих 68.7 одсто не користе ручне сигнале, преноси "Феникс-Магазин".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана