У овом граду можете да идете на "курс среће", а ово је најсрећнија нација на свијету

ГС
Foto: Илустрација

Без обзира на то што је вријеме у Финској веома хладно и без сунца, што није најбогатија земја у ЕУ, ова скандинавска земља по седми пут заредом проглашена је најсрећнијом на свету, према World Happiness report (Свјетски извештај о срећи).

Висока позиција земље дјелимично је посљедица њеног нивоа једнакости и осјећаја одговорности за социјалну заштиту, наводи се на званичном сајту земље. Ово су двије ствари које су уско повезане са срећом, према Свјетском извјештају о срећи.

Иако би један од контраргумената био да људи у Данској плаћају неке од највећих пореза на свијету - до половине свог прихода - то је уравнотежено чињеницом да је већина здравствене заштите у земљи бесплатна, брига о дјеци субвенционисана, студенти не плаћају школарину и примају грантове за покривање трошкова током студирања. Старије особе примају пензије и добијају помоћнике за његу.

Према Индексу бољег живота ОЕЦД-а, нордијска земља надмашује просек у пословима, образовању, здрављу, квалитету животне средине, друштвеним везама, грађанском ангажовању и задовољству животом. Снажан осјећај заједнице Финаца додатно доказује Индекс бољег живота ОЕЦД-а, који каже да 96 одсто људи вјерује да зна некога на кога могу да се ослоне када им је потребно. Очекивани животни вијек у Финској је око 82 године, 85 за жене и 79 за мушкарце.

Земље су рангиране према одговорима на питања из лествице познате као Кантрилова. Она функционише по принципу тога да испитаници треба да размишљају о њој као о десет етапа евалуације, при чему је најбољи могући живот на врху те љествице, а најгори на нули. Испитиници затим треба да оцијене свој живот на тој скали од нула до десет Истраживачи затим разматрају резултате и процјењују у којој мери им доприносе фактори попут дарежљивости, друштвене подршке и просјечне дужине живота.

Центар за истраживање благостања на Универзитету у Оксфорду, који објављује извјештај, каже да поред коришћења питања Кантрил лествице, извјештај такође разматра сљедећих шест варијабли у више од 130 земаља рангираних у извјештају:

- БДП по глави становника

- Социјална подршка

- Очекивано трајање живота

- Слобода

- Великодушност

- Слобода корупције

Док ове године првих десет земаља на листи остаје углавном непромијењено, при чему је Данска друга а Исланд трећа земља, међу првих 20 постоје измене. Костарика и Кувајт су скочили на 12. односно 13. мјесто, док су Сједињене Америчке Државе и Њемачка потпуно пале са првих 20. САД су ове године пале са 15. на 23. мјесто.

Од десет најсрећнијих, само Холандија и Аустралија имају преко 15 милиона становника, а од првих 20, само Канада и Велика Британија имају преко 30 милиона становника.

Курс среће

Дуги низ година у којима је Финска проглашавана за најсрећнију земљу на свијету, дао им је за право да организују "курс среће", на ком ће научити људе ономе што Финци раде.

Пошто су били домаћини успкешног курса среће 2023. године, туристички сектор земље, Висит Финланд анд Хелсинки Партнерс, позива нову групу људи да науче путеве финског народа.

Током петодневног курса, учесници ће учити трикове које могу примијенити у свом свакодневном животу, наводи се у саопштењу за штампу. Трикови за срећу ће истаћи четири кључне теме око којих се "врти" финска срећа:

- Природа и начин живота

- Здравље и равнотежа

- Дизајн и свакодневица

- Храна и благостање

- Финска срећа се своди на једноставне ствари у животу: повезивање са природом, бригу о свом уму и тијелу и уважавање дизајна и умјетности око нас - навео је Хели Јименез, виши директор маркетинга.

Примјери онога што би учесници могли да науче током мастеркласа укључују дивље пливање и шетњу кроз шуму.

Да би били узети у обзир, кандидати морају испунити изазов на друштвеним мрежама и попунити образац за регистрацију на страници кампање. Аспект друштвених медија укључује постављање видео снимка на Инстаграм или ТикТок који објашњава ваш трик за срећу и зашто би требало да будете изабрани да посјетите Хелсинки овог љета.

У саопштењу се наводи да се људи могу пријавити појединачно или са још једном особом, преноси К1.

Висит Финланд и Хелсинки Партнерс примају пријаве за овај курс до 4. априла 2024. Учесници ће уживати у путовању у финску престоницу од 9. до 14. јуна које је потпуно бесплатно - сви путни трошкови до и назад ће бити покривени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана