У којој европској престоници је пиво најскупље, а у којој најјефтиније

Срна
У којој европској престоници је пиво најскупље, а у којој најјефтиније

БРИСЕЛ - Цијене пива веома варирају у европским главним градовима, а највише су у нордијском региону, Великој Британији и Француској.

Недавно сакупљени подаци откривају велике разлике у цијенама домаћег точеног пива широм Европе. Рангирање се значајно мијења када се узме у обзир ниво цијена алкохолних пића израчунат на основу куповне моћи.

Према веб страници “Нумбео”, која се бави статистиком трошкова живота коју креирају корисници, цијене домаћег точеног пива од пола литра у ресторанима или пабовима крећу се од два евра у Софији до осам евра у Копенхагену.

Када се урачунају подручје Европског удружења за слободну трговину /ЕФТА/, Велика Британија и земље кандидати за чланство у ЕУ, на врху листе је Рејкјавик са цијеном од десет евра по пиву, а одмах иза њега је Осло са цијеном од 9,6 евра.

Слиједе Копенхаген и Хелсинки са просјечном цијеном од осам евра по пиву, пренио је “Јуроњуз”.

У Лондону за криглу точеног пива мора се платити 7,7 евра, у Паризу седам, док у швајцарском Берну ово задовољство кошта 6,7 евра. Мадрид је релативно јефтин са цијеном од 3,5 евра по кригли.

Насупрот томе, градови попут Кијева, Минска и Кишињева нуде знатно јефтиније опције. Кијев има најнижу цијену од 1,1 евра по пиву, а слиједе Минск са 1,2 евра и Кишињев са 1,3 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана